Annons
Annons
Vinnarlaget Hampus Pehrsson, Gustav Johansson Lundqvist och Cecilia Alm från Västgöta nation med rätten Njurtapp med choklad- och chiliglaze, potatisterraine, rödvinssås och picklad morot .
Foto: Vgcorren

Ball drink och blodigt kött ledde till seger


Njurtapp och bränd rosmarin. Det var några av ingredienserna som föll juryn i smaken när tävlingen Årets nationskock och Årets nationsbartender avgjordes under måndagen.

I måndags gick den prestigefyllda tävlingen Årets nationskock och Årets nationsbartender av stapeln på Stockholms nation. Inför två namnkunniga jurygrupper fick tävlande i respektive kategori servera sina bästa kompositioner – och det var långt mer avancerade kreationer än vad som brukar serveras på nationernas menyer.

Bäst i bartenderkategorin gick det för Doung Le från Stockholms nation med sina två drinkar daiquiri och ”Rosie”. Den senare baserad på gin, fransk örtlikör, en bränd rosmarinkvist, citronjuice och en doft absint.

– Drinken var en nödlösning, jag kom på den några timmar innan tävlingen eftersom den jag hade planerat att göra var för enkel. Men juryn tyckte den var innovativ och ballt utförd så jag är nöjd, säger Doung Le.

Trots att Doung Le jobbat på flera nationer och ”riktiga” barer i Stockholm var det första gången han ställde upp i en tävling. Men eftersom första pris under måndagen var en plats i den nationella kvaltävlingen till Årets bartender kan det bli mer tävlande. Han har dock ännu inte bestämt sig om han vill ställa upp.

Kommer drinken att finnas på Stockholms nation nu?

– Nej den är för svår att göra och tar för mycket tid. Men det kan finnas en chans att den kommer upp på någon pop up bar framöver.

Har du något tips till den som vill bli duktig på drinkar, men inte har så mycket pengar?

– Ja, testa att göra en daiquiri. Lime socker och rom, det behöver inte vara den dyraste romen, utan en havanna club går bra. Träna på att få till balansen mellan syra sötma och rom. Du behöver heller inte ha så många flaskor hemma, har du en gin kan du till exempel göra gin tonic, gin fizz. Du kan alltid utnyttja den sprit du har hemma. nbsp;

På matsidan delades priserna in i kategorier. Bästa förrätt gjordes av Stockholms nation, varmrätt av Västgöta nation och dessert av Uplands nation. Västgöta skrapade ihop mest poäng och vann den övergripande kategorin Årets nationskock med sin meny där den ovanliga styckningsdetaljen njurtapp användes.

– Det är en köttbit från nöt, som också kallas för slaktarbiff. Förr i tiden tog slaktaren den delen till sig själv eftersom den var så fin. Nu har den börjat säljas i butik och trots att den är så fin, är den fortfarande billig, berättar Gustav Johansson Lundqvist som deltog i vinnarlaget tillsammans med Cecilia Alm och Hampus Pehrsson.

Anledningen till att de valde en billig detalj, var att tävlingen gick ut på att komponera tre rätter som endast fick kosta 60 kronor per kuvert. Njurtappen griljerades i chili och choklad, och blev så god att en av krögarna i juryn bad om receptet. nbsp;

Vad är ditt bästa matlagningstips?

– Att våga göra fel, då lär man sig vad som funkar. Många gånger blir det också gott även om det inte blev som man hade tänkt sig.

Har du någon råvara du vill rekommendera?

– Ja, jag tycker att man ska testa njurtapp om man äter kött. Stek så den får en yta och sen in med den i ugnen på 150 grader. Jag tycker om väldigt rött kött och då bör innertemperaturen inte överstiga 52 grader. Låt vila innan du skär upp köttet. nbsp; nbsp; nbsp;

nbsp;

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2025-04-29 15:18
Skador i skrovet, vattenläckor och krockar med broar. Nej, det är inte studentens hemgång från kvalborgsfirandet vi…
2025-04-23 11:07
I måndags klockan 20.00 stängde röstningen för kårvalet 2025. Nu är rösterna räknade. Ta del av resultatet nedan.
2025-04-16 09:27
Nu planeras och byggs flera nya studentbostäder i rödlistade Uppsala, vissa med inflytt redan till sommaren. Samtidigt…