Tusentals tog del av entreprenörspepp
Kön är lång när Ergo besöker Universitetshuset på onsdagen. Lite över 2 000 människor har tagit sig dit för att ta del av Skandinaviens största föreläsning på temat entreprenörskap. Konferencier Fredrik Lindström önskar alla välkomna och bjuder upp entreprenören och finansmannen Anders Wall på scenen.
– Entreprenörskap är en livsstil. Det är tillåtet att misslyckas. För det är oftast motgång som ger oss de största insikterna i livet. Stay hungry, stay foolish – and have fun, säger han.
Med sin egen variant på Steve Jobs kända citat lämnar han oss med det som ska bli en mycket underhållande eftermiddag. nbsp;
Första förläsare ut är Peter Stordalen som gör en energifylld entré på scenen. Publiken levereras en riktig show från den pratglada norrmannen som berättar historier om de enkla barndomsåren i en stor familj och hur han började sälja jordgubbar tillsammans med sin far, något som bidrog till att han fick sina ögon upp för affärer. 24 år gammal blev han Norges yngsta VD och kallades Norges galleria-kung. Idag har han döpts om till nordens hotellkung med den framgångsrika hotellkedjan Nordic Choice.
– Jag älskar mitt jobb. Jag säger aldrig äntligen fredag, jag säger äntligen måndag
Näst ut är Victoria Carlsson och Sofie Stenmark som är grundarna till det ekologiska glassmärket Yollybox. Självsäkert berättar de historien om bilturen där idén till det framtida företaget uppstod, om deras jakt på en fabrik som kunde producera glassen, samt satsningen på vinbärsglassen som blev en riktig flopp.
– Vi förstod alldeles försent att livsmedel med vinbär inte säljer särskilt bra. Men ett felsteg är bara ett steg vidare mot att lyckas.
Efter halva föreläsningen kommer Anders Wall upp på scen igen, för att presentera Årets Uppsalastudent. Erik Englund som läser magisterprogrammet i entreprenörskap får i år ta emot priset på 100 000 kroonor för att ha utvecklat en app för networking inom entreprenörskap, samt gjort en uppfinning som ska göra skidliftar mer bekväma för skidåkare. Priset han får ska han investera i sina företag.
Rawfood-entreprenören Renée Voltaire talar om nyttig och vegetarisk mat. Hennes historia bakom märke Renée Voltaire började med en resa till Arizona där hon lärde sig att laga hälsosam och energirik mat. Planen var aldrig att de recept hon tog med sig hem skulle bli till produkter hon skulle sälja, men efter att ha talat med ett medium bestämde hon sig för att bli entreprenör.
Naturfotografen Mattias Klum visar sig vara en skämtsam man som med stort engagemang berättar om sina fotoresor. I en av de många historierna berättar Mattias hur han fick muta en helikopterpilot i Malaysia för att kunna ta bilder på den nästan helt skövlade regnskogen som hade ersätts av palmolje-plantage.
– Det är viktigt att visa värden hur stor skada som gjort på regnskogen. Vi konsumenter måste tänkta till i våra val för att vända den fruktansvärda utvecklingen.
Tidigare Uppsalastudenten Filip Tysander är mannen bakom klockmärket Daniel Wellington. Idén till klockmärket fick han efter att ha backpackat i Australien. Där träffade han en kille som hade en speciell klocka som blev inspirationen till designen. Filip Tysander åkte sedan till Hong Kong med sina sista sparpengar för att hitta en fabrik som kunde verkställa hans idé. Filip tycker att studietiden är den perfekta tiden att prova på sina affärsidéer.
– Har du en bra affärsidé satsa ditt CSN och åk till Hong Kong.
Ute på trapparna till universitetshuset känns en karriär inom egenföretagande kanske inte så främmande som det har gjort förut. I det kalla vintermörkret cyklar jag nöjd och inspirerad hem. Om sex dagar ska det satsas CSN. nbsp;