Den största trenden när det kommer till ansökningshandlingar är att ens personlighet ska synas mer, säger Madelene Rönnberg, studie- och karriärvägledare på studentavdelningen vid Uppsala universitet.
Foto: Sandra Gunnarsson

Cv-tips: tänk nationsragg


Hej Jag heter Sandra, är 29 år och söker jobbet som… Nej, så ska man tydligen inte inleda sitt ansökningsbrev. Ergos webbreporter fick en hel del tips när hon besökte seminariet om cv och ansökningsbrev på karriärstisdagen i Blåsenhus.

Många drar sig nog x antal timmar när det är dags att sätta sig ner och skriva cv och ansökningsbrev. Ergo begav sig därför till cv-seminariet på Blåsenhus för att ta reda på vad som egentligen gäller.

– Den största trenden idag är att din personlighet ska synas mer, både i cv:t och i ansökningsbrevet. Ansökningshandlingarna har blivit mindre formella och mer retoriska, säger Madelene Rönnberg, studie- och karriärvägledare på studentavdelningen vid Uppsala universitet.

Hon visar ett cv-förslag som tagits fram som guide. Längst upp på pappret finns rubriken ”Personlig profil” följt av exempel på egenskaper uppradade i punktform: Analytisk samhällsvetare med goda språkkunskaper, god stilistisk förmåga… Därefter följer de mer klassiska kategorierna, utbildning och arbetslivserfarenhet. Även här gäller det att argumentera. Fokusera på vad du har gjort och uppnått och lyft fram dina styrkor med aktiva verb.

– Säg att du har jobbat på posten. I stället för att skriva: ’sorterade brev, bar säckar’, fokusera på vilka erfarenheter du har fått ut. ’I ett större team fick jag lära mig att arbeta under hög tidspress och jobba mot tydliga deadlines’, som exempel, säger Madelene Rönnberg.

Hon menar att man på detta sätt kan göra alla tidigare erfarenheter relevanta, oavsett vilken tjänst man söker. Som med alla ansökningar gäller det också att göra det överblickbart. Färg är inte helt fel på rubriker, men det får inte bli för spretigt. Vill man skicka in en bild på sig själv, kan man göra det. Då är det i cv:t den ska placeras.

När det kommer till ansökningsbrevet ska man tänka tidningsartikel snarare än brev. Hon rekommenderar därför inte att börja med ”Hej Jag heter”, utan snarare att gå rakt på. Rubriken bör fånga upp läsarens intresse på samma sätt som en tidningsrubrik. Madelene Rönnberg föreslår att man först ska sätta sig ner och fundera ut svaren på tre centrala frågor.

– Varför söker jag den här tjänsten? Varför ska ni anställa mig? Och vem är jag? Har man svaren på de frågorna har man en bra stomme för ansökningsbrevet.

I inledningen bör du fånga din läsare. Hon drar en parallell till när man raggar på nation. I stället för att ösa ur sig allt man är bra på ska man inledningsvis rikta intresset mot den andre.

Gud vilken karisma du har, jag kan inte låta bli att titta på dig. Personen förstår att det är en raggningsstrof, men blir ändå mer intresserad. Samma princip gäller i ansökningsbrevet, fokusera på att lyfta fram något ni tycker företaget gör bra, och skriv därefter varför ni vill vara en del av deras team.

Vad många missar är att matcha sin ansökan med annonsen eller företaget. Det viktiga är att få fram just varför jag söker och varför jag ska bli anställd. Sedan gäller det att hålla sig kortfattad och kärnfull shy;– längden på ansökningsbrevet bör inte vara längre än en penna. Cv:t kan vara mer omfattande, ungefär två sidor är lagom.

Madelene Rönnbäck visar ett utkast på ett ansökningsbrev. Längst upp har hon skrivit kontaktuppgifter. Oftast räcker det med namn, personnummer, telefonnummer och mailadress. En god idé är också att skriva med adressen till ens linkedin.

När hon kommer in på sociala medier är det en seminariedeltagare som frågar om man bör städa upp sin facebook innan man söker ett jobb.

– Både ja och nej. Nästan alla arbetsgivare och rekryteringsföretag googlar. Det kan vara bra att kolla igenom sina bilder så att inte alla har samma utstrålning. Så det inte bara blir lättklädda bilder på en strand, eller festbilder. Det ger en ganska enformig bild, även om arbetsgivare idag vet att facebook visar dig som privatperson. nbsp; nbsp;

Innan det blir dags att skicka in kan det också vara en god idé att låta en vän läsa igenom. Det är också viktigt att se till att ansökningbrevet och cv:t ser ut att höra ihop. Samma typsnitt är därför att föredra. Spara i pdf och skicka in.

Sen då? Bör man ringa och höra hur det går? Jo, om man inte hört något på ett tag, eller skickat en spontanansökan kan det enligt Madelene Rönnberg vara en god idé.

– Men då gäller det att man förberett vad man ska säga. Att man visar att man är både påläst och motiverad nbsp;


Annons

Annons

Fakta

Madelene Rönnbergs tips:

– Se till att cv:t är överblickbart. Använd kolumner och feta nyckelord.

– Fokusera på vad du gjort och vad du har för färdigheter – använd gärna aktiva verb.

– Se till att visa hela dig, utifrån såväl dina egenskaper, färdigheter som erfarenheter.

– Håll dig kort i ansökningsbrevet. Längden på en penna är en bra måttstock.

– Se till att ansökningsbrevet svarar på frågorna: Varför söker jag den här tjänsten? Varför ska ni anställa mig? Och vem är jag?

Seminariet om cv och ansökningbrev var det tredje i ordningen denna termin och ingick i evenemanget Karriärtisdag. Seminariet arrangerades av UU Karriär, Enheten för Studie- och karriärvägledning.

Missade du tisdagens seminarium kommer det att finnas nya chanser nästa termin, håll utkik på www.uu.se/karriar

nbsp;

Läs mer

2024-12-17 10:20
Den första februari 2025 tillträder Hans Adolfsson som ny rektor vid Stockholms universitet. Som efterträdare av hans…
2024-12-16 13:03
Vissa utbildningar är mer populära än andra på Tinder. Det meddelar företaget själva i ett pressmeddelande i samband med…
2024-12-10 09:53
En ny rapport från fackförbundet Sveriges Universitetslärare och Forskare (SULF) visar att svenska lärosäten har…