Khan Nguyen har endast varit i Uppsala en gång tidigare. Men nu har han flyttat hit för att läsa till apotekare.
Foto: Sandra Gunnarsson

Första dagen på UU


Med mässa, underhållning och tal hälsades de nya studenterna välkomna i Universitetshuset. Runt 700 mer eller mindre nervösa reccar trotsade kylan för att ta del av godis, information och guidade turer.

Skålarna är fyllda med godis och representanter från kårer, nationer, och studentorganisationer är väldigt ivriga i sina försök att få kontakt med de nya studenterna. Vissa reccar verkar intresserade. Andra går och trycker i kanterna med mobilen som försvar mot allt det nya. I vår har Uppsala universitet antagit 4781 studenter. Men det är bara en bråkdel av dem som valt att gå på mottagningsceremonin. En av de runt 700 som hittat hit är tjugoåriga Khan Nguyen från Linköping som ska läsa till apotekare. Han har inte varit i Uppsala tidigare, förutom då han var här och tittade på lägenhet.

– Jag hade förväntat mig att det skulle vara mer som en storstad, det känns som att allt är så utspritt här och det är svårt att hitta, säger han.

Khan Nguyen är inte ensam om att ha flyttat till en stad han inte tidigare varit i. Viktoria Jendborn gör också sitt första besök här.

– Jag sökte till jurist vid olika universitet i Sverige, så kom jag in här. Jag kom till Stockholm igår och det här är första gången jag är här. Det ser fint ut med alla pampiga byggnader, säger hon.

På sidan av mässborden står Agnes Jelk och tittar ut över mässan. Hon är född i Uppsala men har precis flyttat hit igen från Stockholm för att börja läsa religionsvetenskap. Hon säger att hon tycker sådana här situationer är lite jobbiga. Jag försöker lätta upp genom att berätta att jag har en vän som spydde vid en liknande mottagning.

– Ja jag hade med mig min syster hit, men hon var tvungen att gå. Hon sa: går runt och prata lite. Jag svarade: fast då kanske jag kräks på någon, skrattar Agnes Jelk.

Jag tror att alla känner likadant.

– Jo, jag vet. Man borde gå fram och säga hej, kan du vara min vän? Men jag har inte vågat.

Har du hittat någon stans att bo?

– Ja, jag har precis flyttat till Väktargatan. En bekant hade en kompis som sökte någon att dela med, så jag hade tur

Mässan avslutas och det drar ihop sig till välkomsttal och underhållning inne i aulan. Reccarna placerar strategiskt ut sig längst bak. Prorektor, kommunstyrelsens ordförande, studentkårens ordförande och curator curatorum tågar in till klassisk musik. Konferencieren och den före detta ekonomstudenten Johan Ståhl, som numera är trollkarl hälsar alla välkomna. Han blåser upp en ballong, smäller den och trollar fram en flaska vin. Det är roligt. Sedan följer ett antal välkomsttal och musikframträdanden.

Johan Ståhl avdramatiserar den bitvis högtidliga stämningen mellan talen. Han berättar anekdoter från sin tid som student, trollar och ger värdefulla tips till till alla reccar.

– Glöm inte bort att det inte är hela världen om ni missar en tenta.

nbsp;

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-09-04 11:25
Är du Ergos nya skribent?   Tidningen Ergo är en av Uppsalas största studenttidningar, med många framstående…
2024-09-02 15:29
Tisdag den 9 september gästar Antikrundan Uppsala och Botaniska trädgården. Förberedelserna är i full gång och SVT:s…
2024-09-02 12:39
Välkommen hit, välkommen hem och så vidare.