
Uppsalastudent vidare i Sveriges mästerkock
Det var när Anton Jansson fick se en ansökningslänk till Sveriges mästerkock som han bestämde sig för att söka till programmet,
– Jag har haft en passion för matlagning sedan jag var liten. Jag ville bli kock, men hamnade på andra banor. Jag såg mästerkock som ett tillfälle att prova mina vingar och få feedback, säger Anton Jansson som läser sista terminen på läkarprogrammet och ekonomprogrammet.
Under tävlingsdagen fick han 40 minuter på sig att laga sin rätt, för att sedan slutföra det sista inför juryn. I tv-programmet syns hur Anton Jansson kommer in och erbjuder sig att dansa med jurymedlemmen Mischa Billing om han går vidare. Han lagar torskrygg med sensommarprimörer och en beurre blanc. Markus Aujalay säger att han är en naturbegåvning och berömmer de finstämda smakerna på tallriken. Han går vidare. Bowies ”Lets Dance” börjar spela och Anton Jansson gör ett av TV4 kallat ”dödslyft” på Mischa Billing.
– Det var nervöst innan, men jag visste att min rätt var grym. Det var roligt att få så positiv feedback av två fantastiska kockar och en person vars smaksinne är grymt, säger han.
Hela tv-programmet spelades in i höstas och Anton Jansson får inte avslöja hur långvarig han kommer att bli i tävlingen. Däremot kan det finnas en chans att få se honom på torsdag då slutaudition sänds. nbsp;
Vad vill du göra om du vinner?
– Det vore kul att kunna inspirera andra, att visa att man kan laga annat än halvfabrikat. Är det så att jag vinner vill jag också öppna en skaldjursrestaurang i skärgården.
Det är säkert fler som skulle vilja söka till mästerkock. Hur duktig måste man vara?
– Jag tror att man måste ha passion och en förståelse för smaker, kunna balansera syra och sötma. Man måste nog också gilla att tävla.
Gör du det?
– Ja. Jag älskar tävlingsmoment. Men jag är inte alltid den bästa förloraren nbsp;
Här kan du se klippet när Anton Jansson går vidare.
nbsp;
nbsp;