Susan Ranchber och Bonita Mathew tyckte att det borde finnas ett lekbibliotek på varje campus. Juryn, som bland annat bestod av Studentstadens vd Benny Enholm och Tomas Nilsson, projektledare Akademiska hus uppskattade deras förslag och tilldelade dem första pris.
Foto: Sandra Gunnarsson

Klättervägg på Blåsenhus?


Lekbibliotek, studentvardagsrum och inglasade plugg-oaser runt om i Uppsala. Idéerna var många när Uppsala universitet och Drivhuset bjöd in till idétävling med fokus på ”vårt goda campus”.

Hur kan man utveckla campusområdena så de blir mer tillgängliga och hållbara? Under torsdagen anordnade Uppsala universitet och Drivhuset en idétävling där studenter från olika program fick bidra med sina förslag på hur man skulle kunna förbättra miljön för de som nbsp;pluggar i staden. 37 studenter delades in i grupper och fick eftermiddagen på sig att förbereda sina förslag.

– Vi vill bygga pluggoaser i form av glastrianglar mellan olika campus där studenterna ska kunna sitta och plugga, och samtidigt få på sig dagsljus. De ska bidra till att studenter från olika campus möts, föreslog en av grupperna.

Mötet mellan olika studentgrupper var det fler av de tävlande som koncentrerade sig på. De menade alla att det finns för få ställen dit studenter kan gå för att vara kreativa, utbyta idéer och få inspiration.

En grupp föreslog ett pluggvänligt växthus med sittpuffar och fruktträd, medan en annan ville ha ett kreativt vardagsrum – ett chattrum IRL – dit studenter skulle kunna gå för att utbyta idéer.

Tävlingen anordnades inom ramen för universitetets projekt ”Den goda staden”. Projektledare Margareta Andersson, som lyssnade till studenternas presentationer, var eld och lågor.

– Det är jättespännande Många av de här idéerna kommer vi att jobba vidare med. Och det är också syftet med den här casetävlingen shy; shy;– att fånga upp studenternas önskemål om vad de vill ha, säger Margareta Andersson.

På plats i juryn fanns också representanter från bland andra Akademiska hus, Studentstaden, Uppsala kommun och arkitektkontoret Tengbom. När de hade överlagt en stund blev det dags för prisutdelning i de två olika kategorier. Vann gjorde en av grupperna som hade föreslagit ett ”lekbibliotek”, där tanken var att man skulle hyra ut olika redskap som skulle underlätta för studenterna att mötas i aktivitet på rasterna och utanför skoltid. Gungor, skridskor, fotbollar och en klättervägg var några av förslagen på vad de ville ha på campus.

– När man var liten så ägnade man sig åt fysisk aktivitet på rasterna. Idag interagerar vi mest genom att dricka kaffe eller gå på nation – det saknas både fysisk aktivitet och interaktion mellan olika studenter, säger Bonita Mathew, som läser master i hållbar utveckling och var med i vinnargruppen.

I sin presentation tryckte de hårt på vad fysisk aktivitet hade inneburit för gemenskapen i deras klass.

– En kanadensare i klassen tog med sig en hacky sack [en boll fylld med ris reds. anm.] i höstas, sedan dess har vi lekt med den varje rast, säger Susan Ranchber, deltagare i vinnarlaget.

I den andra kategorin var det gruppen som hade föreslagit ett studenthus som lyckades bäst. De menade att det finns ett problem med att studenter och organisationer idag är för utspridda, vilket får effekten att det sällan sker möten mellan de som pluggar på olika campus.

– Nationerna kan vara svåra att träffa folk på, restauranger, pubar och caféer kan också kännas exkluderande, säger Hampus Söderström som läser idéhistoria och var med i vinnarlaget.

– Ja, det är lätt att studenter isolerar sig på olika campus. Vi ville skapa en fysisk plats för studentrelaterade engagemang utanför lektionerna. En plats där folk kan samlas, där det finns ett lånebibliotek och en studentdriven affär, inflikar Daniela Ceder, som läser hållbar utveckling.

I deras förslag ingick också en helt ny byggnad med ett tak i glas som kan öppnas då det är fint väder.

Hur många av idéerna som är möjliga att förverkliga återstår dock att se. Klart var i alla fall att jurygrupperna imponerades av studenternas idéer. De som deltog i tävlingen kommer också att ges möjlighet att engagera sig i framtida campusutveckling. Kanske får vi se en klättervägg på Blåsenhus inom några år.


Annons

Annons

Fakta

Tävlingen anordnades av Drivhuset och Uppsala universitet inom ramen för kultursamverkansprojektet ”Den goda staden”.

nbsp;

Läs mer

2024-11-20 09:43
Trenden om fler bokade tentamensplatser vid Uppsala universitet håller i sig, med omkring 7000 fler tentamensplatser…
2024-11-19 15:45
Studenttidningen Götheborske Spionen, som bevakat och beskrivit studenternas situation vid Göteborg Universitet i nu 88…
2024-11-08 09:51
Den 19 september presenterade regeringen och Sverigedemokraterna sin budgetproposition för 2025. Mindre pengar till…