S-studenter – En stark studentkår – en stark studentröst


S-studenter har idag fyra platser i fullmäktige och ingår i en rödgrönrosa majoritet.

Ledamöternas närvaro har varit 88 procent under verksamhetsåret.

I årets kårval har de tretton kandidater på sin lista – åtta män och fem kvinnor.*

Vilken sorts kår tror ni engagerar studenterna och hur ska ni skapa den?
– En studentkår måste vara inkluderande – man måste känna som student att man kan påverka den, att min röst kan höras. Men det är svårt att just nu ge ett entydigt svar på hur den ska skapas. Det är så mycket som spelar in – som struktur och varumärke – man måste känna att man kan engagera sig vem man än är.

Varför rösta i kårvalet över huvud taget? Och varför ska man rösta på just ert parti?
– Kåren gör jättestor skillnad på riktigt. Sedan har det stor betydelse vilka som engagerar sig i kåren och vilka ideologier som får styra. Varför man ska rösta på oss är för att vi satsar stenhårt på att motverka psykisk ohälsa hos studenter. Vi har tagit fram ett handlingsprogram och delar av det har vi redan fått igenom i fum. Programmet innefattar allt från studieteknik, där vi vill sätta press på institutionerna att erbjuda schemalagd studieteknik, till att likställa examinationsformer med varandra så att det blir rättssäkert och bra, till att uppmana universitetet att ha ett mer enhetligt betygssystem där vi förespråkar en engradig betygsskala. Sedan handlar det också mycket om att vi både nationellt och lokalt förespråkar mer flexibilitet när det kommer till sjuka studenter som kanske behöver vara deltidssjukskrivna och som kanske inte tar sina poäng och därmed blir utkastade ur sina studentlägenheter. Man måste börja hjälpa studenter mer.

Vilken är den viktigaste frågan ni kommer att driva nästa mandatperiod om ni får makt?
– Studenters välmående.

Vilken är US viktigaste funktion?
– Att företräda studenterna och faktiskt göra skillnad. Vi vet att det finns massor med problem på universitetet som behöver lösas. Kåren ska verka som en fackförening. Som enskild student kan det vara svårt att göra sig hörd om man till exempel har kallt i lägenheten eller problem med lärare och där kan kåren hjälpa till. Men även när det kommer till mer långsiktiga saker, som att utveckla pedagogiken hos den utbildande personalen, så måste studenterna få ha en röst och det är kårens viktigaste funktion.

Vilken är US största utmaning och hur ska man tackla den?
– Det är nog två stycken, som i och för sig går hand i hand på ett sätt. Det handlar om pengar och om organisation. Man har en ansträngd budget i år och nästa år kommer man ha ett antal tusen studenter färre som man företräder och det får ekonomiska konsekvenser. Organisationsfrågan – och kårsamarbetet – är en utmaning för studentinflytandet.

Två föreningar har nu brutit sig ur US och bildat egna kårer. Tycker ni att kåren bör brytas upp i ännu fler delar för att sedan samla alla i ett paraplyorgan eller tycker ni att det får räcka med de två som brutit sig ur?
– Det där har vi diskuterat jättemycket inom partiet den senaste tiden. Vi vill invänta utredningen [som ska titta på olika tänkbara framtidsscenarion för Uppsala studentkår. Den nuvarande styrelsen föreslår att denna utredning ska se över möjligheterna att göra kåren till en paraplyorganisation, reds. anm.] och se vad man kommer fram till. Men det viktigaste är att vi framöver faktiskt kan få igenom de frågor som är viktiga för oss. Vi är öppna för alla möjliga lösningar, men viktigast är att vi inte tappar studentinflytandet vilket det finns en risk för om kårerna inte kan samarbeta.

Hur ska man gå till väga för att få kårens ekonomi i balans?
– Då kommer man automatiskt att ge svaren nedskärningar och nya intäkter. Det är självklarheter för oss – det finns stora risker för nedskärningar om vi inte får till mer samfinansiering med andra organisationer och kårer. Och det finns alltid möjligheter till extra inkomster, i projektform till exempel som vi gjort med Jäma, och det ska vi jobba jättehårt för. Men det absolut viktigaste är att vi samarbetar med de andra kårerna – att man gör en gemensam sak med de funktioner som vi tycker är viktiga. Vi har till exempel en jättebra och stor reception, en tidning som är jätteviktig, med mera, och dem vill vi inte skära i och vi kommer att göra allt för att slippa det.

Ergo är i nuläget en av kårens största utgiftsposter, vilka åtgärder vill ni att man ska vidta för att få den utgiften mer i balans?
– Det finns alla möjligheter till utvecklat samarbete kring Ergo om de andra kårerna vill. Det är inte alls säkert, men man måste åtminstone prata om det. Ergo går ut till alla studenter så den har en oerhört viktig funktion. Vi har inte pratat om det här i partiet, men jag tror att det är viktigt att man får till en samfinansiering och får till mer reklamintäkter, även om det finns svårigheter i det också.
Har ni någon ordförandekandidat redo om det skulle bli aktuellt?
– Vi har flera som kan och vill, men vi har inte bestämt oss än.

Vill du tillägga något?
– Ja. För oss är Jämställdhetsansvarig och Esmeralda väldigt viktiga, så vi vill verkligen att de verksamheterna ska fortsätta utvecklas. Nu är Jäma under risk för borttagning. Sedan vill jag också säga att vi håller på med ytterligare en handlingsplan – en intersektionell feministisk handlingsplan, som vårt tjejnätverk håller på att ta fram just nu som är anpassad för kårpolitik och kårvalet. Det tror vi kan få väldigt stor effekt på kårpolitiken.

nbsp;

* siffrorna utgår från juridiskt kön.


Annons

Annons

Läs mer

2024-11-20 09:43
Trenden om fler bokade tentamensplatser vid Uppsala universitet håller i sig, med omkring 7000 fler tentamensplatser…
2024-11-19 15:45
Studenttidningen Götheborske Spionen, som bevakat och beskrivit studenternas situation vid Göteborg Universitet i nu 88…
2024-11-08 09:51
Den 19 september presenterade regeringen och Sverigedemokraterna sin budgetproposition för 2025. Mindre pengar till…