Annons
Den 27-åriga doktoranden vid Uppsala universitet, som varit anhållen i sin frånvaro, greps på onsdagsförmiddagen i sin bostad i Uppsala.
Foto: Arkiv

Doktorand gripen för spridande av gift


På onsdagsförmiddagen greps en 27-årig doktorand i sin bostad i Uppsala. Doktoranden som är anställd vid Uppsala universitet är bland annat misstänkt för försök till grov utpressning och förberedelse till spridande av gift.

Den 27-åriga doktoranden vid Uppsala universitet, som varit anhållen i sin frånvaro, greps på onsdagsförmiddagen i sin bostad i Uppsala.

– Vi har bedrivit ett omfattande spanings- och utredningsarbete kring det här fallet. Vi har haft ett nära och bra samarbete med Uppsala universitet. Mer än så kan jag inte säga, säger Christer Nordström till UNT.

Mannen är misstänkt för grov utpressning alternativt medhjälp till grov utpressning. Han anklagas också för narkotikabrott och förberedelser till spridande av gift och brott mot lagen om krigsmateriel.

Den misstänkte har bedrivit handel på internet med droger och giftiga preparat. I ett fall är han misstänkt för att ha skickat ett giftigt ämne som ett led i ett utpressningsärende.

Ett av de farliga ämnen som han haft till försäljning finns med på ”lista 1” om kemiska vapen i lagen om krigsmateriel. Under dagen genomförs husrannsakningar på flera platsen i syfte att säkra bevis, skriver Uppsalapolisen på sin hemsida.

Christina Boman, säkerhetschef på Uppsala universitet säger till UNT att universitetet och polisen har samarbetat med fallet sedan i höstas när förundersökningen inleddes.

– När polisen inledde förundersökningen tog de kontakt med oss och sedan dess har vi haft ett samarbete kring detta, säger Christina Boman.

Under morgonen har de informerat ledningen samt berörda anställda om händelsen.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…
2024-04-05 11:23
Stämningen är god när Ergo kommer till Gunnar Johansson-salen på Blåsenhus. Anton Sánchez Sulejmani, sittande…