Den 27-åriga doktoranden vid Uppsala universitet, som varit anhållen i sin frånvaro, greps på onsdagsförmiddagen i sin bostad i Uppsala.
Foto: Arkiv

Doktorand gripen för spridande av gift


På onsdagsförmiddagen greps en 27-årig doktorand i sin bostad i Uppsala. Doktoranden som är anställd vid Uppsala universitet är bland annat misstänkt för försök till grov utpressning och förberedelse till spridande av gift.

Den 27-åriga doktoranden vid Uppsala universitet, som varit anhållen i sin frånvaro, greps på onsdagsförmiddagen i sin bostad i Uppsala.

– Vi har bedrivit ett omfattande spanings- och utredningsarbete kring det här fallet. Vi har haft ett nära och bra samarbete med Uppsala universitet. Mer än så kan jag inte säga, säger Christer Nordström till UNT.

Mannen är misstänkt för grov utpressning alternativt medhjälp till grov utpressning. Han anklagas också för narkotikabrott och förberedelser till spridande av gift och brott mot lagen om krigsmateriel.

Den misstänkte har bedrivit handel på internet med droger och giftiga preparat. I ett fall är han misstänkt för att ha skickat ett giftigt ämne som ett led i ett utpressningsärende.

Ett av de farliga ämnen som han haft till försäljning finns med på ”lista 1” om kemiska vapen i lagen om krigsmateriel. Under dagen genomförs husrannsakningar på flera platsen i syfte att säkra bevis, skriver Uppsalapolisen på sin hemsida.

Christina Boman, säkerhetschef på Uppsala universitet säger till UNT att universitetet och polisen har samarbetat med fallet sedan i höstas när förundersökningen inleddes.

– När polisen inledde förundersökningen tog de kontakt med oss och sedan dess har vi haft ett samarbete kring detta, säger Christina Boman.

Under morgonen har de informerat ledningen samt berörda anställda om händelsen.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2023-10-04 09:54
Har du eller någon du känner en funktionsvariation och studerar vid Uppsala universitet?
2023-10-02 08:46
Efter ett rafflande konstituerande fullmäktige (konst-fum) i maj är det dags att sätta igång arbetet för det nya…
2023-09-26 09:35
Den senaste tidens våldsvåg i Uppsala har lett till oro bland invånarna. Många studenter är ofta out-and-about och rör…