– Jag är den här killen som njuter av studentlivet, säger Givar Shabani som medverkar i serien.
Foto: Nanushka Television

Uppsalas studentliv i ny tv-serie


I dokumentärserien Studentens lyckliga dagar som har premiär på torsdag, kommer man att få följa ett antal Uppsalastudenter genom plugg, framtidsoro och fest.
– Jag var lite nervös över att jag skulle speglas som en pajas, det gjorde jag förvisso, men jag tycker ändå att jag skötte mig bra, säger Uppsalastudenten Givar Shabani som medverkar i serien.

På torsdag är det premiär för dokumentärserien Studentens lyckliga dagar på SVT play. Bakom produktionen står Nathanel Goldman som tidigare gjort serien Modellpojkar. Han letade efter en intressant värld att porträttera och fick upp ögonen för studentlivet.

– Det är som en bubbla men samtidigt också en viktig och avgörande tid för många unga. Det har inte gjorts tidigare och jag tyckte det kändes kul att visa upp den världen, göra ett samtidsdokument, säger Nathanel Goldman, exekutiv producent på Nanushka Television.

I dokumentärserien kommer man att få följa en brokig skara studenter genom studier, fester, baler sittningar och nationsliv. Nathanel Goldman som inte själv pluggat i studentstad berättar att processen varit givande. Under de sex månader som han följde studenterna i höstas fick han ”leva ut det studentliv han aldrig haft”.

– Jag hade inte vetat det innan, men nu skulle jag nog rekommendera andra unga att flytta till en studentstad. Jag slogs av vilken gemytlig stämning det var i staden och hur inbjudande alla var, det var lätt att få vänner.

Hade du någon fördom om studenter som bekräftades?

– Ja, jag hade förutfattade meningar om att det skulle vara mycket fest och alkohol, och det var mer än vad jag trodde.

En av studenterna som medverkar är Givar Shabani som pluggar sista året på systemvetarlinjen. Under serien kommer man få följa honom under plugg och på sittningar och baler.

– Jag är den här killen som njuter av studentlivet. Jag bryr mig inte om att få bra betyg, utan att ta mig igenom utbildningen och samtidigt kunna njuta så mycket som möjligt av den här tiden, säger Givar Shabani.

Innan han såg serien var han lite orolig över hur han skulle framstå. Men efter att ha tittat på programmet känner han sig lugnare.

– Jag var lite nervös över att jag skulle speglas som en pajas, det gjorde jag förvisso, men jag tycker ändå att jag skötte mig bra. Han fick med en del sjuka grejer som är bortklippta, jag är glad att han visade respekt. Men visst finns det några pinsamma citat som jag drar under seriens gång, säger Givar Shabani.

Även om trailern och Givar Shabani skvallrar om mycket fest och flärd, innehåller serien också en del allvar. Det centrala temat handlar om hur de olika studenterna ser på framtiden, vad de har för förhoppningar och rädslor. För att ge en mer mångsidig bild har Nathanel Goldman varit noga med att följa olika typer av studenter.

– Det var viktigt för mig att hitta en bra mix för att kunna visa upp olika delar av studentlivet. I serien får vi bland annat följa en ekonomstudent, en tjej som är första rom att ta juristexamen och en tjej som bor på ett kristet studenthem, berättar han.

Givar Shabani håller med. Han menar att han själv fungerar som en ”comic relief”, en sorts kontrast till de andra, lite mer känsliga ämnena som berörs.

– Nathanel har lyckats få in många olika kontraster och liv. Hade jag sett serien och inte pluggat så hade jag blivit taggad att börja plugga, den visar att det finns någonting för alla i en studentstad shy;– inte bara fest och nationsliv.

nbsp;


Annons

Annons

Fakta

Studentens Lyckliga Dagar börjar sändas tors 20 april på SVT play.

Serien är producerad av Nanushka Television.

Här kan du se trailern.

Läs mer

2024-12-17 10:20
Den första februari 2025 tillträder Hans Adolfsson som ny rektor vid Stockholms universitet. Som efterträdare av hans…
2024-12-16 13:03
Vissa utbildningar är mer populära än andra på Tinder. Det meddelar företaget själva i ett pressmeddelande i samband med…
2024-12-10 09:53
En ny rapport från fackförbundet Sveriges Universitetslärare och Forskare (SULF) visar att svenska lärosäten har…