Johanna Ingvarsson och Jonas Tilling, kuratorer på Snerikes nation håller på med förberedelserna inför årets galopp. I år har de beställts 8 500 flaskor, drygt tusen mer än förra året för att inte riskera att skumpan tar slut.
Foto: Kristine Eid

Laddar för champagnesprut


Ett tusental flaskor specialbeställd skumpa – och vatten – kommer att sprutas. I år arrangerar fyra nationer champagnegalopp på valborg.

Efter obligatorisk champagnefrukost och häng i Ekoparken är det för många dags att ställa sig i kö till champagnegalopp, eller vattenkrig för vuxna – där vatten är utbytt mot skumpa, barnen mot studenter och trädgården mot ett inhägnat område med Avicii på högsta volym. Galoppen ger dig chans att spruta skumpa ohämmat på främlingar och när flaskan tar slut efter några sekunder är det bara att köpa en ny. Om inte skumpan är slutsåld såklart. Det upplevde Snerikes nation förra året och det får inte hända igen, berättar Johanna Ingvarsson och Jonas Tilling, kuratorer på Snerikes nation. Förberedelserna inför valborg är i full gång och i år har de beställts 8 500 flaskor, drygt tusen mer än förra året. Johanna Ingvarsson berättar att Snerikes nation upprätthåller traditionen med chamapgnegalopp för att arrangemanget är så populärt.

– Det kommer så mycket folk och de har så himla roligt, säger Johanna Ingvarsson, förste kurator på Snerikes nation.

Jonas Tilling berättar att skumpan som är beställd är tillverkad speciellt för champagnegalopp.

– Det är inte den finaste av skumpa direkt. Vi siktar främst på att hålla alkoholhalten låg för att det inte ska bli för hög fylla, säger Jonas Tilling tredjekurator på Snerikes nation.

Hur många procent innehåller skumpan?

– Sju procent, säger han.

– Men folk dricker inte så mycket, det är som ett vattenkrig, de sprutar mest. Vi kommer även dela ut mycket vatten, säger Johanna Ingvarsson.

Värmlands nation förväntar sig mellan 900 - 1 000 besökare på årets galopp. Nationen har haft galopp tidigare år, men hade ingen förra året.

– Vi öppnar klockan 15.00 men man får räkna med att komma tidigare för att bli garanterad en plats. Det är många studenter som firar valborg i Uppsala, och många vill gå på champagnegalopp, säger förste kurator Oscar Flores. Han berättar att galoppen riktar sig mot de som vill ha kul med sina vänner och vill spruta mousserande vin eller vatten på varandra.

– Vi deltar aktivt i kampanjen ”Varannan vatten” och ser till att det finns obegränsat med vatten under galoppen.

Östgöta nation arrangerar champagnegalopp för att det är en gammal tradition som de vill bevara. I år förväntar nationen sig 2 000 - 2 500 besökare.

– Det är ett spektakulärt och mycket uppskattat event. Förutom skumpa kommer det finnas mycket vatten på plats som man kan spruta, säger förste kurator Henrik Thorsell vid Östgöta nation.

Stockholms nation har svårt att ge någon exakt siffra på hur många som kommer besöka årets galopp, men Carl Wigow förste kurator vid nationen lovar att det blir fullt hus.

– Den som vill in får komma i mycket god tid, säger han.

I år har nationen köpt in 7 000 flaskor skumpa, vilket är mer än tidigare år.

Är det inte slöseri att vaska så mycket alkohol?

– Självklart är det slöseri. Dock är det champagnegalopp en gång om året. Ibland måste man få släppa loss, ha kul och vara lite slösig, säger Carl Wigow.


Annons

Annons

FAKTA

Ska du på champagnegalopp?

Galoppen arrangeras på Värmlands, Stocken, Östgöta och Snerikes nation och öppnar kl 15.

Kom i god tid. En till två timmar innan det öppnar.

Plasta in mobil och plånbok. Man blir blöt, även om man försöker undvika det.

Oömma kläder. Regnponcho och solglasögon (det gör ont att få skumpa i ögonen).

Inga sandaler.

nbsp;

Läs mer

2024-12-17 10:20
Den första februari 2025 tillträder Hans Adolfsson som ny rektor vid Stockholms universitet. Som efterträdare av hans…
2024-12-16 13:03
Vissa utbildningar är mer populära än andra på Tinder. Det meddelar företaget själva i ett pressmeddelande i samband med…
2024-12-10 09:53
En ny rapport från fackförbundet Sveriges Universitetslärare och Forskare (SULF) visar att svenska lärosäten har…