Välkomnar framtidens ingenjörer
– Minst 30 stycken kommer troligen att bli ingenjörer hos oss i framtiden, säger initiativtagare och doktorand Hanna Ellis.
Hanna Ellis leder den femton personer stora skaran genom Ångströmlaboratoriets korridor. Hon stannar till vid ett foto föreställandes kungen och drottningen på Ångström tillsammans med en forskare. På bilden är de alla iklädda blå skyddskläder. Hon pekar på kungen, frågar om någon av ungdomarna vet vem han är.
– En professor, föreslår någon.
– Stefan Löfven?
– En människa?
– En robot?
– Kungen, föreslår någon slutligen efter lite hjälp på traven.
Ungdomarna som kommit till Ångström för ett studiebesök är alla mellan 14 och 16 år gamla och går i en förberedelseklass på föreberedelseenheten LYSA i Stenhagen. De flesta har varit i Sverige i drygt ett halvår, men vissa bara några månader. Inte så konstigt att inte känna igen en maskerad kung.
Hanna Ellis, nydisputerad inom kemi, fick idén till studiebesöken efter att ha jobbat som volontär på Röda Korset där hon hjälpt till med svenskundervisningen. Allt fler ensamkommande ungdomar anlände under hösten och hon ville visa dem sin arbetsplats och förhoppningsvis få dem intresserade av naturvetenskap, teknik och forskning.
– Jag vill inspirera dem till att läsa naturvetenskap och ge dem förebilder. Många av dem vill bli doktor eller sjuksköterska, jag försöker engagera dem och visa att annan vetenskap också kan vara kul, säger Hanna Ellis.
Till sin hjälp har hon rekryterat studenter och forskare med olika bakgrund och språkkompetens, både för att underlätta i samtal men också för att ge ungdomarna förebilder. Av totalt 1 000 ensamkommande ungdomar som bor i Uppsala kommer runt 300 att ha hunnit besöka Ångström under de två veckor som studiebesöken hålls.
Vi går in i föreläsningssalen där Hanna Ellis förberett en presentation. På långsam svenska förklarar hon vem Ångström var och vad han är känd för (att mäta ljus). Hon visar hur ljusets bryts.
– Precis som regnbågen, säger en av ungdomarna.
Därefter pratar hon lite om sitt eget forskningsområde, solceller. Hon visar flygplanet som just nu flyger över jorden på enbart solenergi. På ett pedagogiskt och lockande sätt berättar hon sedan om alla spännande forskningsområden man kan arbeta inom om man läser på Ångström. Kemi: göra läkemedel, maskinteknik: bygga bilar, teknisk fysik: göra mobiltelefoner och appar. Därefter visar hon hur man söker utbildning på studera.nu och hur man kommer i kontakt med studievägledningen på Uppsala universitet. Ahmd Norbig som satt sig längst fram antecknar adressen.
Vi går vidare till en sal där legorobotbyggandet ska ske. William Svenberg som läser teknisk fysik förklarar hur det går till. Sedan får de dela in sig i grupper, titta på en dator och följa ritningen. De blir snabbt fullt upptagna av att bygga och koncentrera sig på ritningen.
– I början tyckte de: ska vi bygga lego vad barnsligt . Men nu ser de det som en tävling, alla vill bygga klart först av alla, säger Diana Zawari, lärare på förberedelseenheten som kommer från Afghanistan och själv studerat naturvetenskap på Ångström.
Ahmd Norbig är en av de som strävar efter att hinna först. Han kommer från Afghanistan, har varit i Sverige i sju månader och har gått i förberedelseklassen i två.
– Jag är intresserad av fysik och matte, det här är kul, säger han innan han återgår till bygget.
Hanna Ellis går runt och hjälper till när det behövs. Hon stannar till vid oss.
– Jag vill visa dem att de är välkomna hit, att de ska få information och att de ska få träffa studenter som är som dem. Av de 300 som kommer hit är det minst 30 som troligen kommer bli ingenjörer hos oss, säger hon lite hoppfullt.
Hon pekar på Ahmd Norbig.
– Killen som sitter där berättade att han är intresserad av fotosyntesen. Jag har en kompis som forskar om det, jag ska se om jag kan ge honom material om det. Det är kul, i varje grupp träffar man några som är väldigt intresserade.