Ghosting innebär att man avbryter all form av kommunikation med en person, utan att lämna någon förklaring till varför.
Foto: Sara Borsiin

Kampanj vill stoppa spöken


Du tröttnar på dejten och slutar svara på hens sms. Men är det så schysst? Retorikstudenterna bakom kampanjen stopghosting hoppas få folk att tänka till när de närmar sig ett break up.

”Vi sågs ofta, jag var kär, och allt var bra tills jag träffade den här nya killen. Det var kärlek vid första ögonkastet, vi hånglade vid Fyrisån. Jag visste inte hur jag skulle berätta om min nya kärlek så jag tog den enkla utvägen och slutade svara. Han smsar mig fortfarande rätt ofta”

Så lyder en av texterna på hemsidan Stopghosting.nu med tillhörande hashtag stopghosting – en kampanj skapad av fem retorikstudenter vid Uppsala universitet. Begreppet ghosting är sprunget ur engelskans spöke men vad betyder det egentligen?

– Det innebär att man avslutar all form av kommunikation i en relation helt utan förklaring. Det kan handla om en vänskapsrelation eller en kortare eller längre relation. Begreppet är vanligt i USA men inte lika känt här, det är inget nytt fenomen, men begreppet är ganska nytt, säger Carl Malmros, en av studenterna bakom kampanjen.

Syftet med kampanjen är att lyfta begreppet ghosting och få folk att tänka till när de avslutar en relation. Studenterna menar att vårt förhållningssätt till relationer har förändrats i takt med att appar som Tinder vunnit mark. nbsp;

– Man märker det runtomkring i studentlivet. Dejtandet går fort, via tinder är det enkelt både att hitta och att avfärda någon. Detta har förts över till hur man avfärdar folk i relationer generellt. Vi vill väcka en tanke, få folk att behandla varandra schysstare, säger Carl Malmros. nbsp;

En anledning till att man ”ghostar” skulle ju kunna vara att man är rädd för reaktionen. Det finns ju många instagramkonton som samlar reaktioner från dissade män till exempel. Man kanske bara ghostar för att slippa bli kallad ”hora”?

– Självklart handlar det om sunt förnuft, ingen ska behöva fortsätta hålla kontakt med någon som trakasserar. Men vi tror också att bara vi vågar börja snacka mer om ghosting så skulle det kanske finnas en chans att det motverkar trakasserier i sig. Vi hoppas att genom att belysa begreppet kunna släppa på stigmatiseringen av att bli dissad. Om en person tycker det känns skämmigt att bli dissad kanske hen försöker återfå sin stolthet genom att bete sig illa mot ragget som inte längre visar intresse. Kan man då göra det mindre pinsamt kanske det i alla fall kan vara ett steg i rätt riktning. Med det sagt, ingen ska självklart behöva acceptera trakasserier för att den inte är intresserad. nbsp;

Studenterna driver kampanjen inom ramen för ett projektarbete i kursen Retorik B. För att få spridning kontaktade de RFSU Uppsala som valde att hjälpa till. Tanken är att den ska spridas via affischer och på sociala medier under återstoden av maj och början av juni. Kampanjen drivs av retorikstudenterna Hedvig Sylwan, Fia Johansson, Wilmer Janemon, Elin Sayfoor och Carl Malmros.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-12-17 10:20
Den första februari 2025 tillträder Hans Adolfsson som ny rektor vid Stockholms universitet. Som efterträdare av hans…
2024-12-16 13:03
Vissa utbildningar är mer populära än andra på Tinder. Det meddelar företaget själva i ett pressmeddelande i samband med…
2024-12-10 09:53
En ny rapport från fackförbundet Sveriges Universitetslärare och Forskare (SULF) visar att svenska lärosäten har…