Siri Strand och Emma Westas Rödin jobbar för att bryta tystnaden kring psykisk ohälsa – nu med en föreställning på Värmlands nation.
Foto: Sigrid Asker

På andra sidan mörkret


För ett par år sedan hade Siri Strand och Emma Westas Rödin svårt att ta sig ur sängen. Nu laddar de för föreställningen ”Miss Psykisk Ohälsa”, som ska krossa tabun och beröra.

nbsp;

Det är lunchrusning på Värmlands nation, men Siri Strand och Emma Westas Rödin har nyckel till Stora salen, där vi får tala ostört. Höstsolen glittrar i regndropparna på fönstren och stolarna står uppställda längs ena kortsidan. 16 oktober kommer lokalen att fyllas med folk som ser Siri och Emma leverera en frispråkig föreställning om psykisk ohälsa.

– Det blir vår andra föreställning. ”Svarta kavajer och vita liljor” som gick i våras var väldigt tung och jag såg inte någon i publiken som inte grät. Där låg allt fokus på att överleva. ”Miss Psykisk Ohälsa” kommer handla mer om att leva, berättar Siri.

Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland unga och omkring 40 procent av alla svenskar drabbas någon gång i livet av psykisk ohälsa. Ändå är de ämnena betydligt mer tabubelagda än till exempel cancer. Det är bakgrunden till att Siri och Emma för två år sedan startade Pillerpodden. Båda hade mått dåligt under en längre tid och ville göra något för att bryta tabun. Det började som några knastriga ljudfiler på en blogg, men fick snart stor spridning och i dag är Pillerpodden Uppsalas största podd.

– Vi har ett eget handelsbolag, föreläser och träffar politiker och psykiatrichefer. Jag läser företagsekonomi med förhoppning om att kunna arbeta med Pillerpodden på heltid, säger Emma.

Siri läser till lärare, och nästan all tjejernas fritid går till Pillerpodden. Förutom att de släpper ett nytt avsnitt varje vecka planerar de föreläsningar, svarar på mejl från lyssnare och marknadsför. De beskriver Pillerpodden som sin bebis, det som får dem att stiga upp på morgonen. Den största behållningen är all respons de får från sina följare.

– Vi andas Pillerpodden. Jag lyssnar inte på musik utan bara på våra egna ljudfiler, säger Siri.

– Ibland är det förstås skitjobbigt, men så värt det, tycker Emma.

Just nu, två veckor före premiären av ”Miss Psykisk Ohälsa” är dagarna särskilt intensiva. Om man lever med psykisk ohälsa är det särskilt viktigt att inte utsätta sig för mer stress än man kan hantera. Genom arbetet med Pillerpodden tycker dock Siri och Emma att de har lärt känna sig själva och varandra så väl att de vet när det är dags att sätta stopp. Om inte för sig själv, så för den andra.

– Vi har båda haft svackor och varit på väg att bli utbrända. Då är det skönt att vi faktiskt kan ställa in ett poddavsnitt, säger Siri.

Att vara student med psykisk ohälsa tycker Siri och Emma är en större utmaning. Man kan till exempel inte vara sjukskriven på halvtid när man pluggar. Vården skulle kunna vara bättre anpassad till studenters situation. Siri berättar att hon ofta får räkningar för att hon missar läkartider.

– Som student har man ofta oregelbundet schema och det är svårt att gå ifrån obligatoriska moment. Psykisk ohälsa kan göra det ännu svårare att få ihop olika tider. Ibland har jag fått avboka läkartider för att jag inte kommer ur sängen. Jag önskar att man åtminstone kunde slippa betala om man ställer in 12 timmar i förväg. Som student har man ju ofta dålig ekonomi.

Samtidigt upplever både Siri och Emma att universitetsmiljön ligger i framkant vad gäller öppenhet kring psykisk ohälsa och möjligheter att få stöd. Studentkårerna och andra föreningar trycker på i frågorna. I senaste kårvalet tog nästan alla partier upp psykisk ohälsa i sina program. Men det finns mycket som kan bli bättre.

– När Studenthälsan informerar om möjligheter till särskilt stöd är det mest fokus på fysiska funktionsnedsättningar. Ändå finns det bra hjälp att få. Jag hade velat räcka upp handen och fråga vilka insatser man kan få om man har psykisk ohälsa, men fixade inte det inför 1000 pers i en aula, säger Emma.

Trots att de i och med Pillerpodden är minst sagt vana att prata om psykisk ohälsa tycker både Emma och Siri att det i många sammanhang tar emot att vara öppen med sina svårigheter. När det kommer till egna, direkta upplevelser av att må psykiskt dåligt upplever de att andra människor kan bli illa berörda.

– Då blir det att man backar själv också. Jag vill alltid stå för mina psykiska ohälsa, på gott och ont är den en del av mig. Men vi är inte riktigt där än, säger Emma.

Med ”Miss Psykisk Ohälsa” kommer de att ta ett grepp om hur det är att ha psykisk ohälsa som ständig följeslagare i vardagen, även när man som Emma och Siri i dag mår ganska bra. Föreställningen tillägnas dem som inte har överlevt. Bland annat kommer de att göra upp med skammen de kan känna över att ha tagit sig igenom svåra perioder med livet i behåll.

– Det är lite som många som överlevde AIDS- vågen på 80 – talet tänker: Varför dog inte jag? Har jag, som överlevde, verkligen rätt att noja över ett dåligt ragg på krogen?, säger Siri.

Liksom under ”Svarta kavajer och vita liljor” tror de att folk i publiken kommer att gråta. Men förhoppningsvis blir det många skratt också. Humorn är ett viktigt redskap när Siri och Emma lyfter frågor om ångest, depressioner och självmord. De vill poängtera att det faktiskt finns positiva aspekter av att leva med psykisk ohälsa.

– Vi har blivit tvungna att lära känna oss själva. Självklart skulle vi inte ha drabbats av psykisk ohälsa om vi fått välja, men nu har vi fått chansen att vända det till något positivt, menar Emma.

– Ja, det kan vara skönt att bara skratta åt skiten, säger Siri.

”Miss Psykisk Ohälsa” visas på Värmlands nation 16 oktober klockan 16 och 23 oktober klockan 19. Biljetter kan bokas i förväg, men Pillerpodden utlovar också en ”Ångestgaranti” – några biljetter kommer att läggas undan så att de som har svårt att veta i förväg om de kommer må tillräckligt bra för att gå ska kunna köpa i dörren.

< --EndFragment-->

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-11-20 09:43
Trenden om fler bokade tentamensplatser vid Uppsala universitet håller i sig, med omkring 7000 fler tentamensplatser…
2024-11-19 15:45
Studenttidningen Götheborske Spionen, som bevakat och beskrivit studenternas situation vid Göteborg Universitet i nu 88…
2024-11-08 09:51
Den 19 september presenterade regeringen och Sverigedemokraterna sin budgetproposition för 2025. Mindre pengar till…