Hen har många ansikten
Medvetna förändringar i språkbruket handlar om att utmana normer. Det tydligaste, mest närliggande exemplet är pronominet ”hen”, berättar Daniel Wojahn, tidigare Uppsalaforskare och språklig rådgivare vid utformningen av Upplandsmuseets kommande utställning ”Vem är hen?”. hans avhandling som lades fram 2015 handlar om feministiska språkförändringar.
– ”Hen” har gjort människor som tidigare inte kunnat identifiera sig med något personligt pronomen nämnbara. Det finns en tydlig koppling mellan språk, makt och diskriminering.
”Vem är hen?” producerades 2013 för Norrtälje museum. Daniel Wojahn upplever att reaktionerna där var väldigt positiva, speciellt bland ungdomar.
– För unga ickebinära kan det betyda mycket att bli representerad på ett museum, och få ta del av historier som liknar ens egen.
Stina Flink, museipedagog på Upplandsmuseet, säger att utställningen synliggör en grupp som många inte vet så mycket om.
– Upplandsmuseet ska berätta om människor i Uppland. Det finns ickebinära i Uppland, därför är den här utställningen viktig.
Sju sinsemellan ganska olika människor som alla har valt att identifiera sig som ”hen” representeras. Den yngsta var 17 år när hen medverkade, den äldsta 57. Utställningen bygger på foton av Genusfotografen Tomas Gunnarsson samt texter och ljudklipp från intervjuer.
– För många är ”hen” väldigt abstrakt, eller bara ett ord. Det har också väckt känslor och debatt. Vi vill ge människorna det handlar om ansikten.
”Vem är hen?” på Upplandsmuseet invigs på fredag 7 oktober klockan 17 – 19. Invigningstalare är Del LaGrace Volcano, en av utställningens medverkande.
< --[if supportEmptyParas]--> nbsp;< --[endif]-->
< --EndFragment-->
nbsp;