Hemgång redan klockan 20.30. Det hade man inte kunnat tro.
Foto: Sandra Gunnarsson

Fyra interpellationer och ett begravt skämt


Fyra interpellationer, tre propositioner och två motionssvar fanns bland de 28 handlingar som skulle avhandlas under torsdagens novemberfum. Efter att verksamhetsberättelsen reviderats och lagts till handlingarna, årsboksluten godkänts (-587 000) och interpellationer och motioner avverkats avslutades mötet, överraskande nog, efter bara lite drygt tre timmar.

Uppsala studentkårs före detta ordförandeduo Caisa Lycken och Miranda Cox inledde torsdagens fullmäktigemöte med att föredra kårens verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2015-2016. Under mötet valde Lycken och Cox att lägga huvudsaklig vikt vid att bemöta den kritik mot verksamhetsberättelsen som inkommit.

– Vi har under året fattat en del per capsulam-beslut* mellan styrelsesammanträden. Besluten har då fattats i mindre arbetsgrupper av olika anledningar, sa Miranda Cox.

– Vi gjorde vårt bästa för att fatta de flesta besluten på styrelsemötena, men ibland gick det inte. Till exempel fattade vi ett per capsulam-beslut att dra in arvoderingen för en sektionsordförande därför att vi helt enkelt inte kunde fortsätta betala personen i fråga. Det fanns omfattande arbetsmiljöproblem på den sektionen och för att undvika att den kom till skada, och för att undvika ett eventuellt drev mot den här personen, så valde vi att göra så här, sa Caisa Lycken.

Kritik riktades mot att man i verksamhetsberättelsen inte nämnt att det under en period saknades ett centralt studerandeombud på Uppsala studentkår, då denna varit sjukskriven.

– Har verksamhetsrevisorerna tagit detta i beaktande och har man utrett om det fanns några arbetsmiljömässiga skäl till sjukskrivningen?, undrade AFKs Fredrik Hultman.

Före detta presidiet medgav att det var väldigt olyckligt att US varit utan studerande- och doktorandombud, men tillade att man löst det på annat sätt.

– Vi tyckte inte att det var lämpligt att diskutera en enskild persons sjukskrivning i berättelsen och det har hamnat på nuvarande presidiets bord att utreda varför sjukskrivningen skedde, sa Miranda Cox.

Den ena av de två verksamhetsrevisorerna för det gångna verksamhetsåret, Gustav Sundell (UUS), uttryckte att det skämt om svartklubbsverksamhet som fanns med i verksamhetsberättelsen under punkten “Stiftelsen UBBO” var olämpligt. Där stod bland annat att presidiet hade beslutat att under senare delen av 2016 driva den oregistrerade klubben “Om cykling” i det outnyttjade så kallade Bostadshuset i kvarteret Ubbo. “Kostnadsminimering har skett genom att ordf. Caisa Lycken har agerat discjockey och vice ordf. Miranda Cox fungerat som dörrvakt.”

– Man brukar inte komma med ändringsyrkanden gällande verksamhetsberättelsen i och med att det är vår berättelse, men vi jämkar oss med Gustavs förslag och tar bort det från den version som läggs upp på kårens hemsida, sade Caisa Lycken.

Efter några kortare diskussioner kunde US föregående styrelse ges ansvarsfrihet.

nbsp;

Därefter blev det dags för kårens kanslichef, Casper Wahlund, att redogöra för resultat- och balansräkning för föregående verksamhetsår.

– Vi har gått bättre än budgeterat, trots att vi gjorde en uppfräschning av receptionen för runt 100 000 kronor, sa Casper Wahlund.

Resultaträkningen visar på ett underskott motsvarande 587 000 kronor. Detta beror dock på att kårens externfinansierade projekt (exempelvis Kondoma Mera och ESMeralda) visar ett överskott på 695 000 kronor. Lyfter man bort de externa projekten har alltså kåren gått back runt 1,2 miljoner kronor.

Casper Wahlund pekade återigen på att Ergo var den största utgiftsposten.

Gustav Sundell (UUS) som suttit med revisorerna passade på att fråga Casper Wahlund om de stipendiefonder kåren har.

– Om vi inte börjar dela ut stipendier kan vissa av dem bli skattepliktiga. Vet du när detta kan ske, hur mycket vi måste dela ut för att det inte ska ske?

– De här är inte stiftelser än, men någon gång i vår bör vi uppmärksamma problemen mer, svarade Casper Wahlund.

Han påpekade dock att det inte är lätt att dela ut alla stipendier då vissa har snäva riktlinjer.

– Det är inte alltid det går att hitta någon som vill åka utomlands för att studera konst och musik, sade Casper Wahlund.

Trots minusresultat är det dock ingen ko på isen än. För att klara av finansieringen tas pengar från reservfonden.

En verksamhet som kommer att få avsevärt mindre pengar framöver är Kondoma Mera, vars uppdrag är att begränsa spridningen av sexuellt överförbara sjukdomar bland studenter. Finansieringen kommer huvudsakligen från Landstinget, som har beslutat att omarbeta avtalet efter årsskiftet. Anslaget halveras från 700 000 till 350 000 kronor. Skälet som anges är att Kondoma Mera, sedan summan höjdes, inte har levererat nämnvärt mer. Landstinget betonar dock att de ser ett värde i verksamheten.

Den pågående rektorsvalsprocessen fick också utrymme på novemberfum. Uppsala studentkårs ordförande Daniel Simmons berättade om presidiets deltagande i debatten, som tog fart efter konsistoriets möte i september. Inför dekanmötet 5 oktober publicerades en debattartikel i UNT.

– Vi lyfte fram det vi tyckte var viktigt ur ett studentperspektiv – en konstruktiv, öppen dialog. Efter att debatten tagit fart spetsade vi kritiken för att nå ut till allmänheten, sade Daniel Simmons.

Han beskrev vidare vilka ärenden som finns kvar på bordet i samband med rektorsvalsprocessen. Remisser ska skrivas före 29 november, med intern deadline 18 november. Man kommer att diskutera samverkan med de andra kårerna gällande remissvar. Sedan återstår att välja en rekryteringsgrupp.

– Det är ett långt uppdrag att sitta i rekryteringsgruppen, som kan sträcka sig från december 2016 till december 2017, och periodvis vara intensivt, sade Daniel Simmons.

Martin Holmer, ledamot för VSF och medicinska sektionens ordförande, ställde sig dock kritisk till delar av de uttalanden som gjorts från Uppsala studentkårs håll i medier angående rektorsvalsprocessen. Bland annat har uttalanden gjorts i tron att konsistoriet skulle välja mellan konsistorieordförande Carola Lemnes kritiserade förslag till valprocess och det förslag som togs fram av universitetsdirektör Katarina Bjelke, något som dock inte stämde då de två förslagen aldrig ställdes mot varandra; det senare förslaget var snarare en omarbetad version av Lemnes ursprungliga förslag.

– Ska man uttala i media om man är osäker på faktagrunder?, undrade Martin Holmer.

Bland de propositioner som lagts fram fanns bland annat en gällande hur valet av Uppsala studentkårs Gustaf Fröding-stipendiat ska gå till. Frödings författarstipendium delas ut var tredje år är ett av Sveriges största litteraturpriser och vinnaren röstas fram av Uppsala studentkårs medlemmar. I propositionen, som antogs av fum, fastslogs bland annat att juryn (som har till uppgift att utse tre nominerade) ska utses av US styrelse och att juryn ska bestå av fem ledamöter, varav en plats är reserverad för doktoranderna.

Som hetsigast blev debatten kring den proposisiton som styrelsen lagt fram som innebär att Uppsala studentkårs politiska sekreterare inte ska vara sekreterare under fum.

Martin Holmer, tidigare polsek tyckte att förslaget var tunt.

– Polsek har en bättre insikt och kan följa beslut från grunden till ett faktiskt beslut i fullmäktige. Det är bättre med en sekreterare som håller koll på alla protokoll – tror det kan bli svårt med en extern sekreterare, sa Martin Holmer.

– Håller med om att polsek bör ha insyn i fullmäktige. Men det finns andra sätt, vi har nära kontakt med vår polsek. Vi som styrelse har ett arbetsgivaransvar, vår övertygelse är därför att det är en god ide att testa att polsek inte ska vara fumsekreterare. Då kan polsek lägga tid på andra saker, replikerade Karin Ottander, vice ordförande.

VSF yrkade på att förslaget skulle remitteras, men fick avslag. Därmed är posten som som fumsekreterare vakantsatt.

VSF hade också lagt motioner där de efterfrågat ställningstagande från kåren rörande massive online courses (MOOCs) och digitala tentor. Detta lovade styrelsen ta fram till våren.

Mötet led mot sitt slut och i sedvanlig ordning blev det dags att ta tag i vakantsatta valärenden. Harald Götlind, ordförande i humanistiska sektionen valdes till ledamot i Akademiska senaten och Anton Berg Niemeleä blev suppleant i Studenthälsans styrelse. Övriga valärenden vakantsattes till decemberfullmäktige den 12/12.

*Ett per capsulam-beslut är ett beslut som fattas utanför ett vanligt styrelsesammanträde, till exempel via mejl där förslagsställaren skickar underlag för beslut till samtliga styrelseledamöter och presenterar den aktuella ärendefrågan som föreligger. Per capsulam-beslut ska endast användas då en fråga inte kan vänta till nästkommande styrelsesammanträde


Annons

Annons

Hej fumledamot,

Amanda Tedenljung, 21 år, VSF

Du stod i talarstolen för första gången i kväll. Är det ditt första fum också?

– Jag har varit med förut. Det är ett spännande debattklimat här, intressant och engagerande.

Brukar du alltid ha rosa hår eller har du färgat det kvällen till ära?

– Nej, jag färgar det ofta men brukar växla mellan olika färger.

Har du med dig någon mat?

– Ja, MER och vindruvor. Men de ska jag dela med hundvakten efter fum.

Vad har du för hundar?

– Två chinese crested, en är två år och en fem månader. Det blir mycket pusslande när man ska gå på möten men det är det värt.

Vad gör du när du inte går på fum eller umgås med hundarna?

– Jag läser det beteendevetenskapliga programmet. Jag hoppas kunna rikta in mig på psykologi.



nbsp;

Uppsnappat

Ljuv musik tycks ha uppstått mellan två ledamöter i samma parti.

“Hej jag är valberedningens ordförande, jag sköter inte mitt arbete speciellt bra. Annars hade det funnits på hemsidan.” Gustav Sundell tar på sig ansvaret för att vakanta poster inte finns presenterade på kåren hemsida.

Fanns det nån skinka?

nbsp;

Läs mer

2024-12-17 10:20
Den första februari 2025 tillträder Hans Adolfsson som ny rektor vid Stockholms universitet. Som efterträdare av hans…
2024-12-16 13:03
Vissa utbildningar är mer populära än andra på Tinder. Det meddelar företaget själva i ett pressmeddelande i samband med…
2024-12-10 09:53
En ny rapport från fackförbundet Sveriges Universitetslärare och Forskare (SULF) visar att svenska lärosäten har…