Gåsen är huvudperson vid helgens begivenhet, eller är det månne Martin som inte ville bli biskop?
Foto: Bruno Liljefors Gäss i våtmark /Bukowskis/Wikimedia commons

Till minne av en ovillig biskop


Stekt tamfågel och soppa på blod från densamma. Gåsmiddag förknippas i dag med Skåne men har förekommit i hela landet. Och trots att Skåne inte har någon nation i Uppsala firas Mårtensafton på flera håll.

Martin ville inte bli biskop i Tours så när han skulle bli vald gömde han sig i en gåsstia. Det var dock en misslyckad strategi eftersom gässens kacklande avslöjade honom. Martin blev därmed inte bara biskop utan även helgon. Till minne av honom står det därför Martin i almanackan 10 november. Dagen därpå firas Mårten – som är en försvenskad version av samma namn. Traditionen att äta gås på mårtensafton förknippas i dag främst med Skåne, men tidigare var den vanlig i hela landet. Uppsala har ingen skånsk nation men både Stockholms och Snerikes nation uppmärksammar Mårten gås.

– Gåsmiddagen är vår äldsta levande sittning. Den är väldigt traditionell med styrdans. För många studenter är den deras första nationsbal, samtidigt som det är ett tillfälle då många som varit aktiva länge dyker upp, berättar Felicia Enequist, tredjekurator på Stockholms nation.

Givetvis kommer det att serveras gåsstek och svartsoppa, tillsammans med egenkryddad snaps. Är man vegetarian kommer man också kunna njuta av middagen.

– Vi försöker alltid att göra specialkosten så lik originalet som möjligt. Här blir det svenskt tema med rotfrukter och svamp för vegetarianerna, säger Felicia Enequist.

För den som inte nöjer sig med sittning på lördagen finns det möjlighet att ladda upp med gåsslabb kvällen innan. Felicia Enequist förklarar att slabb är en mindre formell tillställning med ett helt annat tema.

– I år blir det mexikanskt – ”Viva la Mexico”.

Om vädret håller i sig verkar det för övrigt som att vi kan räkna med en vit jul. I alla fall enligt gammal folktro – man brukade säga att när Mårten åker släde så rider Anders eller det omvända. Samtidigt som ordspråket ”Om Anders slaskar, julen braskar” innebär att barmark den 30 november betyder snö på julafton.

Källa: Nordiska museet


Annons

Annons

Läs mer

2024-09-04 11:25
Är du Ergos nya skribent?   Tidningen Ergo är en av Uppsalas största studenttidningar, med många framstående…
2024-09-02 15:29
Tisdag den 9 september gästar Antikrundan Uppsala och Botaniska trädgården. Förberedelserna är i full gång och SVT:s…
2024-09-02 12:39
Välkommen hit, välkommen hem och så vidare.