Annons
Annons
Lummi Bruhn, Sabina Lundberg och Anton Nyström ansvara för att fixa julfriande på Uplands nation.
Foto: David Rydell

Julens hjältar


Jul på Uplands är en obruten tradition som drog igång 1968. Även i år har de öppet för alla under julafton och juldagen.
– Traditionen har växt till att bli en del av Uppsala, säger Lummi Bruhn som tillsammans med Sabina Lundberg och Anton Nyström är årets arrangörer.

Det är ett kargt och kyligt Uppsala som omfamnar Uplands nation. Decembermörkret tränger in samtidigt som nationsorkestern repar en våning över. Här i baren som börjat pyntas med glitter och julgranskulor möter Ergo arrangörerna av Jul på Uplands – Sabina Lundberg, Lummi Bruhn och Anton Nyström.

– Vi är så taggade Vi började planera redan i september och det märks att det börjar dra ihop sig men vi känner ingen stress. Det har nog att göra med att vi har varandra, säger Sabina. nbsp;

De tre arrangörerna har alla varit aktiva på nationen, både som heltidsarbetande och som volontärer på Jul på Uplands.

– Vi hade nog inte gjort det som helt nya. Även om det är kul är det oerhört mycket jobb – donationer, schemalägga volontärer, inventera och se vad som behöver köpas in, säger Lummi.

Även om det är mycket jobb är de alla övertygade om hur viktigt det är att evenemanget lever vidare och de står inte ensamma.

– Det är så himla många volontärer som varit här många år Studenter, familjer, pensionärer – alla Just nu är vi cirka 50 och även om just vi är ganska nya så finns det en enorm erfarenhet bland dem. En av de som jobbar med det här är inne på sitt 29:e år tror jag, berättar Sabina.

– Många har det som sin jultradition att komma hit och hjälpa till under några timmar, många stannar även fast de egentligen har slutat. Det blir en jättefin gemenskap, säger Lummi. nbsp;

Alla volontärer och heltidsanställda på Uplands tar hand om mellan 1 500-2 000 besökare under de två dagarna. Dörrarna öppnar klockan tolv både på julafton och juldagen och håller på fram till klockan tio på kvällen. Förutom det stora julbordet skänks även stora mängder kläder, böcker och leksaker.

– Det har kommit in så himla mycket donationer och det finns fortfarande en massa grejer kvar från tidigare år. Vi är inte vinstdrivande på något sätt – allt skänks vidare eller går tillbaka in i kassan och framtiden, säger Sabina.

Arrangörerna berättar att omkring 150 olika företag har skänkt saker i många år. Bland annat ett stort bryggeri som skänker 1800 flaskor julmust varje år. Maten kommer från olika restauranger och bagerier i Uppsala.

– Jag skulle vilja säga att vi har Uppsalas bästa julbord just för att vi kan kombinera det bästa från stadens restauranger, säger Anton.

– Samtidigt får vi donationer från en oöverskådlig mängd privatpersoner som väljer att komma hit med sina gamla saker. Och förstås våra fantastiska volontärer som donerar sin tid Förutom donationer och mat sprids julstämning även på andra sätt.

– Trubadurer spelar julmusik och mycket annat. I år har vi även en magiker som kommer att underhålla besökarna, säger Anton.

– Och vår hedersledamot Hans Kollberg kommer att vara tomte både för barn och vuxna, berättar Sabina.

Jul på Uplands historia sträcker sig tillbaka till 1968 då en samling studenter från Norrlands nation inte kunde ta sig hem och slog sig ihop med upplänningarna i ett gemensamt firande. Från början kallades det Alternativ Jul och var bara till för studenter men numera är det öppet för alla. Och det nationsöverskridande samarbetet fortsätter.

– Finns det något vi behöver ställer de andra nationerna upp. Ibland blir det mycket spring fram och tillbaka på S:t Larsgatan, skrattar Sabina.

Men det är inte bara nationens evenemang längre.

– Det har växt till hela Uppsalas Alla har en bild av vad Jul på Uplands är och vi värnar om den traditionen.

– Det är väldigt tacksamt att grundbultarna redan finns. Vi bygger vidare på tidigare jobb och försöker bara förbättra och effektivisera, förklarar Anton.

Röda trådar av medmänsklighet och julstämning väver en varm filt i vintertid som sveps runt Uplands nation.

– Vårt mål är att sprida en fin julstämning. Alla är välkomna. Kom en kvart eller stanna längre


Annons

Annons

Faktaruta

Donationer: Uplands Nation S:t Larsgatan 11, 753 11 Uppsala

För öppettider se nationens hemsida: http://www.uplandsnation.se nbsp; Kontakt: jul@uplandsnation.se https://www.facebook.com/events/1898607957028720/ Anmäl er som volontärer till båda dagarna nbsp; Öppettider: Julafton 24/12: 12.00-22.00 Juldagen 25/12: 12.00-22.0

Läs mer

2024-05-29 12:40
Under måndagskvällen ägde Uppsala studentkårs traderingsmiddag rum på Gästrike-Hälsinge nation. Ett sextiotal kårnära…
2024-05-24 09:45
I onsdags sprangs det årliga studentloppet som anordnas av Studentidrott Campus 1477. Upp mot 200 glada löpare deltog i…
2024-05-21 10:13
Framtagandet av beslutsunderlag för en eventuell omlokalisering av Gamla torget har dragit ut på tiden och inget besked…