Annons
CSN-skulder har tidigare varit lättare att smita från om man bor i utlandet. Nu skärper CSN sin uppsökande verksamhet.
Foto: Privat/Ergos arkiv

Utlandssvenskar krävs på CSN-skulder


Det har blivit svårare att fly CSN. Personer som är återbetalningsskyldiga och bor utomlands spåras via sina fastigheter.

Tidigare har det varit ganska lätt att komma undan skulder till CSN om man flyttar utomlands. Men nu testar myndigheten åtgärder för att få in fler betalningar från utlandet. Bland annat började man i somras via Lantmäteriet kolla upp personer som bor utomlands och inte betalat på sina studielån på många år, för att se om de äger fastigheter i Sverige. Ärendena skickas till Kronofogden för utmätning av tillgångarna i fastigheterna.

– Hittills har 150 personer med obetalda studielån berörts, och ännu har Kronofogden inte behövt göra någon utmätning. Några har till och med betalt mer än de behövt, berättar Linda Edlund, kontorschef på CSN i Umeå.

733 000 kronor kommit in till CSN i dessa ärenden. Linda Edlund säger att man har goda förhoppningar om att stora delar av de obetalda årsbeloppen – som totalt uppgår i nästan fem miljoner kronor – ska komma CSN tillhanda. På sikt är förhoppningen att samarbetet med Lantmäteriet ska bli en del av det ordinarie arbetet.
CSN har även utökat sin uppringande verksamhet för att nå personer som inte har betalat sina CSN-räkningar, samt samarbetar med inkassobolag i andra länder.

– Helst vill vi ju kunna upprätta återbetalningsplaner utan att behöva blanda in Kronofogden. Utmätning är en sista åtgärd.

CSN beräknar att 9200 personer som bor utomlands i nuläget inte betalar in sina skulder.


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…