Annons
Annons
Höjer ni hyran sänker vi er , mötte Heimstadens anställda när de kom till jobbet.
Foto: Christopher Hollmann

Sabotage droppen för Heimstaden: 2000 studentbostäder kan försvinna


Förra veckan saboterades Heimstadens kontor i Flogsta. Pontus Rode på Heimstaden säger att upprepad skadegörelse i området kan leda till att studentrummen byggs om till vanliga lägenheter.

”Höjer ni hyran sänker vi er” stod det vid ingången till kontoret på Sernanders väg när Heimstadens anställda kom till jobbet i tisdags morse. Alla fönster var krossade. Natten mellan onsdag och torsdag saboterades lokalen igen. Under helgen har man haft bevakning dygnet runt. Pontus Rode, senior investment manager på Heimstaden, ser allvarligt på händelserna, som har polisanmälts.

– Det är beklagligt att vuxna människor saboterar egendom. Sådana här saker påverkar hyran, det är svårt att förstå hur man kan vara så korkad.

Han menar att ökade underhållskostnader redan har gjort att hyrorna på Sernanders väg blivit högre än vad de kunnat vara. För fem år sedan påbörjades en renovering av samtliga kök, som blev klar för två år sedan.

– Ändå ser det redan för jäkligt ut i flera kök. I samråd med HUS – som är ett bra bollplank – kom vi överens om att en totalrenovering skulle kunna vara ett sätt att få hyresgästerna att sköta korridorerna bättre. Men så har det inte blivit, man har målat på väggarna och plockar inte undan efter sig, säger Pontus Rode.

Att behöva renovera vart femte år är inte hållbart, menar han. Därför ser Heimstaden nu över möjligheten att bygga om studentrummen till vanliga lägenheter. Det skulle i sådana fall innebära att 2000 studentbostäder försvinner.

– Det är givetvis jättetråkigt. De som saboterar är ett fåtal rötägg, men alla blir bestraffade när de gör såhär. Vi kan inte ha det så att personalen inte är trygg på sin arbetsplats. Att bygga om till lägenheter var redan uppe för diskussion men det här blev droppen, säger Pontus Rode.

Anja Andersson, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen Uppsala Studentbostäder (HUS) säger att man för tillfället avvaktar hur hyresvärden vill gå vidare med förhandlingarna om hyran som avbröts före jul. Hon kände inte till sabotaget före vårt samtal, men är inte förvånad.

– Det är verkligen trist med förstörelse men det var samtidigt lite väntat. När de höjde hyrorna 2008 blev det också skadegörelse.

Samtidigt som Anja Andersson tar avstånd från sabotaget är hon kritisk till hur Heimstaden har kommunicerat hyresförhandlingarna, till exempel skickade de ut avier med höjt hyresbelopp trots att inget formellt beslut hade fattats.

– De har varit dåliga på att informera. Höjer man hyran ska man kunna visa att man gör något för det. Köksrenoveringarna var inte särskilt omfattande utan skulle kunna ses som sedvanligt underhåll. Dessutom fick de betalt för att göra dem.

Heimstadens eventuella planer på att avveckla studentbostäderna på Sernanders väg har Anja Andersson inte hört talas om. Men det är ett förslag som HUS skulle sätta sig emot.

– Det vore inte alls bra.

Vad behöver göras för att både hyresgästerna och Heimstaden ska vara nöjda?

– Heimstaden behöver se över sin grundinställning. Det behövs ett bättre samarbete med hyresgästerna. Sedan är det förstås också viktigt att vara rädd om bostäderna.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-06-20 09:23
Att genomgå en forskarutbildning är mindre lönsamt idag än för 20 år sedan. Lönepremien för gruppen har sjunkit i både…
2024-06-19 09:32
Västmanlands-Dala Nation är känd som den nation i Uppsala som har flest studentbostäder att hyra ut till sina medlemmar…
2024-06-13 08:28
EU-valet är genomfört - men hur röstades det i Uppsalas studentområden?