Annons
Annons
Höghusen i Flogsta har drabbats av omfattande anslutningsproblem och Heimstaden misstänker en avsiktlig attack.
Foto: Ergos arkiv

Internetstrul i Flogsta: ”Det rör sig om sabotage”


Internetanslutningen fungerar återigen dåligt i Flogsta höghus. Enligt Pontus Rode på Heimstaden rör det sig om en så kallad DDoS-attack. Han kallar det sabotage.

De första två veckorna Nils Lundgren bodde i sitt studentrum på Sernanders väg fungerade internet problemfritt. Men för omkring tio dagar sedan började anslutningen svaja ordentligt.

– Den försvinner inte helt, datorn tror fortfarande att den är uppkopplad och försöker ladda sidan. Hittills har det inte påverkat mina studier utan bara gjort att jag till exempel inte kan kolla på serier, men det är helt klart ett irritationsmoment. Det är 2017 och vi bor i en av Sveriges största städer, hur svårt kan det vara?, menar Nils Lundgren.

En annan boende, Henrik Karlsson, berättar att hans svar på en digital tentamensuppgift raderades på grund av den dåliga uppkopplingen, så att han fick börja om från början. Hyresgästen Ossian Carlsson berättar att han hörde av sig till hyresvärden Heimstaden via mejl för att påtala problemen, och då fick till svar att han skulle kontakta internetleverantören Alltele.

– På Alltele sade de bara att det fanns information i trapphusen om hur man felanmäler. Sedan orkade jag inte bry mig mer, ärligt talat tycker jag att det är Heimstadens uppgift att ta tag i det. De kan sätta mycket mer press på Alltele än vad enskilda hyresgäster kan, säger Ossian Carlsson.

När Ergo kontaktar Pontus Rode, senior investment manager på Heimstaden, säger han att de senaste dagarnas uppkopplingsproblem beror på sabotage.

– Vi kontaktade Alltele efter felanmälningar av internet. Imorse fick vi ett mejl från dem där det stod att vi har utsatts för en DDoS-attack. Det är någon boende som attackerar servern, säger Pontus Rode.

En DDoS-attack, eller ”distributed denial-of-service-attack”, innebär att man skickar mängder av anrop till en server för att sänka den, och på så vis förhindra åtkomst för legitima användare. Angriparen får hackade datorer att göra anrop till en hemsidas webbserver eller nätverk vilket gör att servern kraschar.

– Alltele håller på att spåra varifrån attacken kommer, så att personen som orsakar detta kan ställas till svars. Till dess kan vi bara avvakta, säger Pontus Rode.

Boende i Flogsta höghus har även tidigare haft problem med internetanslutningen. När man i februari förra året bytte leverantör från UpUnet-S till Alltele var inte fastighetsnätet tillräckligt uppdaterat, vilket fick till följd att Heimstaden fick byta ut nätet i samtliga höghus. Bytet var klart i september, men även därefter förekom klagomål från boende.

– Under hösten var det mycket strul, säger Henrik Karlsson.

Pontus Rode menar dock att det tidigare inte har rört sig om anslutningsproblem av den kaliber som drabbar området nu.

– Mätningar som gjordes i höstas visade att det aldrig slog i taket på kapaciteten. Nu är det däremot tydligt att vi har utsatts för sabotage.

Han menar att DDoS-attacken ser ut att vara direkt riktad mot Heimstaden, i likhet med den skadegörelse som hyresvärdens kontor i Flogsta utsattes för i början av januari. Imorgon, onsdag, har Hyresgästföreningen Uppsala Studentstäder (HUS) kallat hyresgästerna till möte för information om bland annat hyresförhandlingarna. Pontus Rode berättar att Heimstaden har erbjudit sig att medverka men fått nej.

– Det är tråkigt. Men jag hoppas att HUS kan tala de boende till rätta, säger han.

Anja Andersson, verksamhetsutvecklare på HUS, har informerats om den misstänkta DDoS-attacken. Hon betonar att HUS tar starkt avstånd från sabotage. Däremot är hon kritisk till hur Heimstaden har hanterat de internetproblem som rapporterats tidigare.

– Om folk felanmäler kan vi använda det när vi förhandlar om hyran. Heimstaden hävdar att de inte har fått in några anmälningar, men när vi pratat med boende har det visat sig att de fått till svar att man inte tar emot felanmälan av internet utan hänvisat till Alltele. Så då är det klart att de inte fått in några, säger Anja Andersson.

Hon bekräftar att Heimstaden nekats delta i mötet om hyresförhandlingarna, som strandade före jul. Det var främst eftersom man tänker sig att det blir lättare för studenterna att ställa frågor om inte hyresvärden är närvarande.

– Vi vill kunna ge tydlig information och undvika pajkastning. Hyresgästerna känner sig pressade och förvirrade efter att de fått motstridig information om hyrorna. Vi står väldigt långt ifrån varandra i och med de strandade förhandlingarna. Men Heimstaden får givetvis gärna bjuda in till ett eget möte.

Ergo har försökt nå Alltele angående den misstänkta DDoS-attacken.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-06-13 08:28
EU-valet är genomfört - men hur röstades det i Uppsalas studentområden? Miljöpartiet och Socialdemokraterna verkar vara…
2024-06-11 09:28
En ny aktivitetsbox har dykt upp i ekonomikumparken. Boxen, som innehåller sport- och träningsutrustning, är en del av…
2024-06-07 10:55
Under måndagsförmiddagen greps 13 demonstranter i samband med en demonstration i Universitetsaulan. Det rapporterar UNT…