CSN skärper kraven
På uppdrag av regeringen har CSN utrett möjligheten att öka återbetalningen av obetalda skulder. Utifrån resultaten föreslår man nu att begränsa beviljande av studiemedel. Det handlar främst om att personer som har återbetalningskrav sedan mer än ett år inte ska kunna få mer studiemedel.
– Vi har kommit fram till att man inte kan säga nej till alla som har återbetalningskrav, men som det ser ut i dag kan man ha 70 000 kronor i återbetalningskrav – till exempel för att man har haft för hög inkomst medan man erhållit studiemedel – utan att ha betalat in ett öre på tio år, säger Boel Magnusson, chef för CSN:s inbetalningsavdelning.
Att införa begränsningar kan vara ett incitament att betala in sina skulder tidigare, menar hon. Då har man två terminer på sig.
– För dem som har svårt att betala kan CSN hjälpa till att upprätta en återbetalningsplan, säger Boel Magnusson.
En annan del i förslaget är att man inte ska kunna få studiemedel om man har obetalda administrativa avgifter, vilket är möjligt i dag. Dessutom fortsätter CSN sina redan påbörjade insatser för att få in fler betalningar från låntagare som bor utomlands, samt arbete med prediktiva analyser.
– Riksrevisionen har lyft att vi bör bli bättre på att förutse vilka kundgrupper som riskerar bli skuldsatta. Det handlar alltså inte om att bemöta enskilda individer utan om att samköra register för att identifiera beteenden och se vilka grupper det rör sig om, så att vi kan sätta in åtgärder, säger Klas Elfving, pressekreterare på CSN.
nbsp;
nbsp;
nbsp;
nbsp;
Studielån
Cirka 1,5 miljoner personer har svenska studielån. De är skyldiga totalt cirka 213 miljarder kronor. 96 procent av låntagarna bor i Sverige, 4 procent bor i utlandet. nbsp; De utlandsbosatta låntagarna är skyldiga cirka 14,6 miljarder kronor.