En tidigare student på sjuksköterskeprogrammet har gjort en anmälan till betygsombudsmännen.
Foto: Wikimedia commons

En halv poäng att överklaga


Studenten låg strax under gränsen för godkänt och försökte argumentera för ytterligare en halv poäng på tentamen. När examinatorn nekade överklagade hen till betygsombudsmännen.

Enligt examinatorn hade studenten, som i höstas läste sista terminen på sjuksköterskeprogrammet, svarat fel på frågan och dessutom inte angett godkända källor. Därför förlorade hen en halv poäng och blev med knapp marginal underkänd på sin så kallade NKSE-tentamen (nationell kliniska slutexamination för sjuksköterskestudenter) som är nationellt framtagen.

Studenten försökte förhandla upp poängen med examinatorn, då hen inte såg något skäl till varför källorna inte skulle vara tillräckligt vetenskapliga. Hen tycker sig inte ha fått någon förklaring, och är dessutom kritisk till att ärenden drog ut på tiden så att hen inte fick besked före utsatt datum för omtentamen. Hen skrev omtentamen och godkändes, men har nu ändå valt att gå vidare till betygsombudsmännen.

En handfull studenter per år gör anmälningar till betygsombudsmännen vid Uppsala universitet. Maja Elmgren, betygsombudsman, kan inte uttala sig om i hur stor utsträckning ärendena leder till ett höjt betyg.

– Vi gör inga undersökningar om det. Betygsombudsmannen kan inte ändra ett betyg, det vi gör är att uttala oss om situationen.

Det är enbart examinatorn som kan sätta och ompröva betyg. Omprövning sker på grund av nya omständigheter eller om betyget är uppenbart oriktigt och om ändringen kan ske snabbt och enkelt. Det handlar inte om ”omrättning” eller ”ombedömning”, utan om att uppenbara fel korrigeras. Betygsombudsmannen kan utreda om bedömningsprocessen gått rätt till och skriva utlåtanden.

– Ofta är det inte så enkelt som att allt studenten tycker är fel, det kan finnas delar som är problematiska, till exempel att processen tagit lång tid eller kraven borde ha varit tydligare, säger Maja Elmgren.

Samtidigt som anmälningarna till betygsombudsmännen är ganska få, är det många studenter som hör av sig via mejl och telefon för konsultation. I första hand brukar Maja Elmgren och hennes kollega rekommendera studenter som undrar över betygsättning att ta kontakt med examinatorn.

– Ofta har institutionen rutiner för att hantera den här typen av ärenden. Vi tycker i regel inte att man ska anmäla utan att först ha pratat med examinatorn, säger hon.

Ett utlåtande från betygsombudsmännen kan innebära att institutionen rekommenderas se över sin bedömning. Det är inte alls säkert att det gör någon skillnad för den enskilda studenten, men Maja Elmgren tycker ändå att man inte ska dra sig för att kontakta dem om något känns felaktigt.

– Det kan ge råg i ryggen att våga driva betygsfrågan, menar hon.

nbsp;


Annons

Annons

Betygsombudsmännen

Uppsala universitet har två betygsombudsmän som är lärare med stor erfarenhet av examination och utsedda av rektor. Om du anmäler ditt ärende till dem, utreder de processen och lämnar ett skriftligt yttrande till institutionen.

Betygsombudsmännen kan du vända dig till om du anser att examinationen eller betygssättningen har gått oriktigt till.

Betyg kan inte överklagas till högre instans – det är examinator som sätter betyg och kan ändra. Betygsombudsmännen kan däremot utreda om bedömnings processen gått rätt till.

Du har alltid rätt att få en motivering till ditt betyg av examinator om du begär det. Examinator kan ompröva betyget. Omprövning sker på grund av nya omständigheter eller om betyget är uppenbart oriktigt och om ändringen kan ske snabbt och enkelt. nbsp;

Din formella anmälan ska skickas till registrator@uu.se.

Betygsombudsmännen ser gärna att du kontaktar någon av dem och diskuterar ditt ärende innan du lämnar in en anmälan.

Källa: Uppsala universitet

Läs mer

2024-12-17 10:20
Den första februari 2025 tillträder Hans Adolfsson som ny rektor vid Stockholms universitet. Som efterträdare av hans…
2024-12-16 13:03
Vissa utbildningar är mer populära än andra på Tinder. Det meddelar företaget själva i ett pressmeddelande i samband med…
2024-12-10 09:53
En ny rapport från fackförbundet Sveriges Universitetslärare och Forskare (SULF) visar att svenska lärosäten har…