Tillsammans för det nya året i Flogsta
Nouroz är ett persiskt uttryck som betyder ny dag . Under Nouroz, eller Newroz enligt kurdisk tradition, firar man vårens återkomst. Högtiden firas på flera olika sätt beroende på tro och tradition men gemensamt är att det från en dag till en annan blir ett nytt år. Detta brukar sammanfalla med vårdagjämningen. Nätterna blir kortare, dagarna blir längre: ljuset har kommit tillbaka.
Samma sak kan sägas gälla för Flogsta Community Center. Centret, också kallat 45:an, har trots ett något turbulent förflutet öppnat igen och de vegetariska middagskvällarna har varit och är en av centrets populäraste aktiviteter. En dag i veckan tingas lokalen för både boende i området och annorstädes och man samlas över en vegetarisk måltid. I tisdags samarbetade Flogsta kitchen, de som står för de vegetariska middagarna, med den ideella föreningen Tillsammans för Uppsala för både gemenskap och firande av det nya året. Med linsgryta, diktläsning, sång och dans fylldes lokalen till bredden och många nyanlända fick uppleva de vegetariska middagarnas koncept för första gången.
– Vi kan motverka främlingsfientlighet och rädsla för andra genom att mötas, för när vi inte är främlingar är vi inte längre rädda för varandra, berättar Eva Engström från Tillsammans för Uppsala.
Detta gav upphov till Tillsammanscaféerna där Tillsammans för Uppsala jobbar aktivt med workshops och studiecirklar för att uppmuntra till diskussion och engagemang. Det är också viktigt att nå ut till många olika grupper, särskilt till unga kvinnor. Därför siktar Tillsammans för Uppsala på att öppna fler mötesplatser, bland annat ytterligare ett Tillsammanscafé i Gränby.
Just tisdagens Flogsta kitchen var alltså en symbolisk kväll. Wahab Mahdani, också från Tillsammans för Uppsala, visar under middagen den för Nouroz/ Newroz speciella nyårsdukningen Nouroz/Newroz, som kompletteras av sju saker som börjar på S – olika kryddor, föremål och grödor. Ett nytt tillskott på det här nyårsbordet är det svenska lakritsgodiset Salta katten.
– Väldigt många har fördomar om nyanlända och människor som invandrat, främst från massmedia som ofta väljer att framställa en genomgående generaliserad och vinklad bild av just invandring och segregation, säger Wahab Mahdani.
Att motverka detta skulle alltså kunna vara att ta en fika med en ny vän, kanske på ett av vårens kommande Tillsammanscaféer.
Tillsammans för Uppsala
Föreningen är baserad i Gottsunda och har där verksamhet i Möteplats Treklangen. Föreningen har funnits sedan tidiga 2016 och jobbar ideellt för att motverka rasism och är en del av den nationella rörelsen Förbundet Tillsammansskapet.
Oklar framtid för Flogstas föreningslokaler