Annons
Philippa Björk, student-och doktorandombud, ser bara vinster med att utbildningsbidraget avskaffas.
Foto: Sigrid Asker

Slopat utbildningsbidrag lyft för doktorander


Doktorander ska ha rätt till anställning. På torsdag förväntas regeringen fatta beslut om att avskaffa utbildningsbidraget, vilket var ett av Socialdemokraternas vallöften.

Flertalet svenska doktorander är idag anställda på sina lärosäten, men några får sin finansiering via utbildningsbidrag, vilket innebär att de saknar tillgång till de trygghetssystem som följer av en anställning. Inför riksdagsvalet 2014 lovade Socialdemokraterna att utbildningsbidraget skulle avskaffas, och på torsdag förväntas regeringen fatta beslut om detta. Enligt Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, gynnar slopat utbildningsbidrag såväl Sverige som kunskapsnation som enskilda forskare.

Vi behöver som kunskapsnation kunna konkurrera om framtidens forskare. Det är en fråga om kvalitet att kunna erbjuda bra förutsättningar för doktorander och därmed för framtidens forskare. Forskning kan inte bygga på att doktorander ska jobba halvgratis. Med bra villkor får man förhoppningsvis en bättre rekrytering, säger Helene Hellmark Knutsson.

Philippa Björk, student-och doktorandombud för studentkårerna vid Uppsala universitet, välkomnar beskedet. I Uppsala började dock utbildningsbidraget att fasas ut helt redan i januari 2015, och flera institutioner hade redan då avskaffat det.

Förra året var det två doktorander här som hade utbildningsbidrag. Det kan bli så om man har haft uppehåll och blev antagen enligt det gamla systemet. Jättebra att man inte använder det längre, att vara doktorand är ändå ett jobb, säger Philippa Björk.

Eventuellt kan avskaffandet leda till att lärosätena minskar antalet platser på forskarutbildningarna, men hon tycker inte att det är ett hållbart motargument.

Det är inte rätt att doktorandplatser som finns ska ha sämre villkor för att man ska anta fler. Det finns inget självändamål i att ha många doktorander, säger Philippa Björk.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…