Biologer blir Youtubers
Tre minuter och sju sekunder tar det för Torsten Günther att förklara sin forskning om de första skandinavernas genuppsättningar, som visar att halvön kan ha koloniserats från två håll: söder och nordost. Youtube-klippet publicerades igår på kanalen Biology Uppsala.
– Inom högskolan borde vi göra mer för att uppnå kunskapsspridning, till exempel genom sociala medier. Vi vill uppmärksamma den fina forskningen vi har. Därför startade jag den här kanalen, säger David Van der Spoel, prefekt på Institutionen för cell-och molekylärbiologi.
Idén föddes när de tre olika biologiska institutionerna vid Uppsala universitet arbetade med att öka sammanhållningen sinsemellan. En del i det var att spela in unga forskare som fick prata i tre minuter om sina arbeten.
– Jag tänkte att varför inte filma också, och lägga ut. Tre minuter är precis lagom, ungefär så länge hinner folk titta. Det ligger i tiden, säger David van der Spoel.
Han hoppas att klippen ska nå ut till allmänheten. Målsättningen har varit att göra dem så lättillgängliga som möjligt, för personer som inte själva är biologer. Svårighetsgraden varierar dock något.
– Om man har läst naturvetenskapligt gymnasium eller läser mycket populärvetenskap borde man kunna hänga med, säger han.
Förutom stenåldersmänniskor handlar klippen om bland annat proteiner, parasiter och klimatforskning.
nbsp;