Olov-Anders Sikku och Bautagänget hittar inspiration till sina sketcher i sin egen och samhällets ängslighet.
Foto: Sigrid Asker

Får oss att skratta åt vår ängslighet


De marknadsför sig som ”PK-Sveriges våta dröm” och menar att ingen går säker för deras vassa humor. Men ”Bautagänget”-medlemmen och Uppsalastudenten Olov-Anders Sikku säger att de mest av allt driver med sig själva.

Sällan har jag skrattat så mycket framför skärmen som när karaktären Pernilla berättade att hon kommit över sitt bögberoende, för att i nästa scen avslöja att hon i själva verket bara har ersatt bögarna med en same. Nu sitter samen från humorprogrammet ”Bauta” i SVT Play och dricker kaffe med mig på Café Årummet. Klädd i vit skjorta har Olov-Anders Sikku precis kommit hem till Uppsala efter en lång dag på Utrikesdepartementet, där han gör praktik.

– Jag hade uppehåll från pol kand-programmet i våras, när vi spelade in ”Bauta”. Det var en hektisk process. Lite surrealistiskt att komma tillbaka till studierna, säger han.

Före ”Bauta” hade Olov-Anders Sikku inte sysslat alls med skådespeleri. Däremot har han och barndomsvännen från Östersund, Jonas Modin som också är med i programmet, länge haft en dröm om att göra humor-tv.

– Tidigare har jag bara varit ”vardagsrolig”. Det är en massa bananskal som gjort att vi hamnat i tv, säger Olov-Anders Sikku.

Jonas Modin däremot läste en tv-producentutbildning och hade Felix Herngren som mentor. Humorgruppen ”Bautagänget” uppstod när han behövde folk till sin examensproduktion, och Felix Herngren uppskattade deras arbete och ordnade så de fick göra ett pilotavsnitt för SVT.

– Vi som var med i slutproduktionen insåg att vi hade samma humor och kände att vi ville göra något av det. Först hette vi ”Det roliga skämtgänget”, men det var väldigt dåligt. ”Bauta” är ett uttryck från barndomen, men egentligen kvittar det vad vi heter så länge vi inte heter ”Det roliga skämtgänget”, säger Olov-Anders Sikku.

En röd tråd genom ”Bauta” är samtidens ängslighet. Förutom bögberoende Pernilla möter vi de tiggande EU-migranterna som pratar om att man inte behöver fokusera så mycket på sig själv, den medvetene mannen som mansplainar feminism för sin kvinnliga partner och den kortväxta som erbjuder sig att hjälpa en medellång person att bära en soffa, vilket ingen vågar protestera mot trots att det helt uppenbart går åt helvete.

– Vi har utgått från oss själva när vi driver med ängslighet, vi är också ängsliga. Under manusprocessen har vi hela tiden förhandlat om ifall våra idéer slår åt rätt håll. Medlemmarna ”Bautagänget” är ganska lika men har olika erfarenheter, berättar Olov-Anders Sikku.

”Vi är PK-Sveriges våta dröm. Vi har en same, inte mindre än TRE kvinnor (nästan majoritet), en rasifierad kortvuxen och en bög i ensemblen, men för alla som tycker det har gått för långt finns även två vanliga killar”, skrev de i ett pressmeddelande inför premiären. De hävdar också att ingen går säker för deras satir. Olov-Anders Sikku säger att gruppens sammansättning ger frikort till att driva med politisk korrekthet.

– Jag är aktiv i Sáminuorra, samiska ungdomsförbundet. När jag gestaltar en same ställer jag mig frågan hur det samiska samhället kommer att ta emot sketchen. Det är lätt att hamna i en oschysst kontext när man ska göra komiska poänger med minoriteter.

Sketchen med bögberoende Pernilla driver med ”faghags” – heterosexuella kvinnor som helst umgås med homosexuella män. Olov-Anders Sikku var inte säker på hur vanligt fenomenet var i verkligheten innan han kom med i ”Bautagänget”, men medlemmen Michal Axel Piotrovski, som är homosexuell, gjorde klart att det är högst förekommande.

– Jag kände igen mig lite i hans erfarenheter, för jag har upplevt att många tycker det är coolt att ha en samisk kompis. Det är inget jätteproblem att det är så, men roligt att skämta om, säger han.

I en del av sketcherna kan humorn uppfattas som ganska drastisk och de var lite oroliga att SVT skulle ha invändningar mot exempelvis inslaget med barnprogrammet ”Talibanerna”. Men eftersom de hade helt fria händer när de skrev manus bestämde de sig för att köra på med idéerna och ta synpunkterna som de kom.

– Vi tyckte själva det var svinroligt med ”Talibanerna”, men SVT kunde kanske tänka annorlunda. De köpte det dock rakt av, säger Olov-Anders Sikku.

Än så länge har ”Bauta” inte väckt någon negativ kritik att tala om. Enligt Olov-Anders Sikku är det snudd på en besvikelse.

– Vi hade nog hoppats på lite kontroverser, vi är ju ganska ”edgy”. Å andra sidan betyder det kanske att satiren når fram bättre än vi trott, säger han.

Olov-Anders Sikku tror att humorn i ”Bauta” är ganska smal. Övriga ensemblen arbetar inom radio, tv och teater, själv är han präglad av den akademiska miljön i Uppsala. Sketcherna går antagligen främst hem hos folk som har ungefär samma referensramar som de själva, menar han.

– Det absolut svåraste var manusprocessen – att sätta sig med ett papper på ett kontor och vara rolig. En tråkig humorserie är ju meningslös. Vi fick utgå från oss själva helt enkelt, tycker vi det är kul lär väl någon annan också göra det.

Uppenbarligen är det inte bara ensemblen bakom ”Bauta” som skrattar åt sketcherna de gör, för programmet var under premiärveckan det mest sedda av SVT:s webbexklusiva program. Olov-Anders Sikku är öppen för att fortsätta sin humorkarriär, men tar den långt ifrån för given. En framtid som statsvetare kan han också se.

– Någon gång måste man kanske välja, men hittills har det gått fint att inte göra det, säger han.

Att få en dröm uppfylld innebär att man måste hitta nya mål. Vad det blir i Olov-Anders fall är ännu oklart.

– Vi pratade om det när vi var ute och drack öl igår. Jag och Jonas tänkte på när vi satt och spelade in filmer hemma och sade att vi en dag skulle vara på tv. Nu är vi på tv, då är det lite ”Jaha, vad gör vi nu då?”, säger han.

En förhoppning är iallafall att få göra en andra säsong av ”Bauta”, vilket de väntar på klartecken för.

nbsp;


Annons

Annons

Olov-Anders Sikku

Ålder: 26

Bor: I lägenhet på Studentvägen med sambo.

Familj: sambo, föräldrar och yngre bror i Östersund.

Gör förutom ”Bauta”: Läser pol kand, jobbar som frilansjournalist och är samepolitiskt aktiv.

Om Uppsala: ”Jag flyttade hit för att läsa juridik 2012. Juridiken hoppade jag av men Uppsala är en fantastisk stad och jag bor gärna kvar här ett tag till.”

Om gästskådespelare i serien: ”Gabriela Mihaela Diia och Arif Alberto som spelar tiggare har själva kommit till Sverige för att tigga. Gabriela har dock lyckats ta sig ur det och arbetar som skådespelare. De har varit väldigt viktiga eftersom de kunnat berätta hur livet som tiggare ser ut.”

Läs mer

2024-12-17 10:20
Den första februari 2025 tillträder Hans Adolfsson som ny rektor vid Stockholms universitet. Som efterträdare av hans…
2024-12-16 13:03
Vissa utbildningar är mer populära än andra på Tinder. Det meddelar företaget själva i ett pressmeddelande i samband med…
2024-12-10 09:53
En ny rapport från fackförbundet Sveriges Universitetslärare och Forskare (SULF) visar att svenska lärosäten har…