Tack till alla fina personer som ställt upp på intervjuer under året. Namn på personer i bilden ovan samt bildbyline hittar ni i respektive artikel.
Foto: Lina Svensk

Papperstidningsåret med Ergo


Massor med forskning, lite missförhållanden och några försök att upplysa våra läsare à la UR. Så har 2017 sett ut genom Ergos ögon. Och så bjuder vi på några av årets dissigaste kommentarer.

1
En juridikprofessor hör av sig till Ergo och säger att han är trött på att UU släpar efter andra lärosäten när det kommer till möjligheten att tenta digitalt. Ergo reder ut och får höra att man är på gång – förhoppningen är att alla ska kunna tenta digitalt redan till hösten. När Ergo under hösten kollar läget låter det i stället “kanske till våren 2018”. Mer high tech är det dock inom andra fält. Vi träffar forskaren som håller på att utreda om VR-glasögon (med fiktiv publik) kan bota talrädsla och besöker Universitetshuset som under renoveringen utrustas med “den modernaste AV-tekniken som finns”. nbsp;

2
Liksom detta nummers ledare förtäljer så präglas veckorna före tryck av svår nyhetstorka, men några artiklar lyckades vi klämma fram Däribland en om att regeringen tillsätter en utredning för att ta fram åtgärder som ska locka fler internationella studenter att söka sig till Sverige, samt få fler svenska studenter och lärare att söka sig utomlands via utbytesavtal med internationella lärosäten. Vi inleder även en reportageserie för att ta reda på vad UU har “I gömmorna” – först ut är Evolutionsmuseet som bland annat förvarar Uppsalas enda lejon (uppstoppat förstås ) och Nordens största samling av dinosaurieskelett.

3
I aprilnumret av Ergo vankas det i vanlig ordning kårvalsrapportering. Fem partier ställer upp i årets val där (spoiler) kårpartiet Uppsala universitets studenter, UUS, sedermera kammar hem flest röster. Men det är det rosaröda blocket som får majoritet i fullmäktige. Vi skriver också om att Dag Hammarskjöld-biblioteket och juridiska biblioteket har börjat digitalisera viss kurslitteratur efter att desperata studenter slaktat åtråvärda böcker. Ergos praktikant Kerstin Nordqvist träffar mannen som håller i trådarna vid UUs alla akademiska ceremonier – akademiintendent Per Ström – och redaktionen äter sig igenom lunchutbudet på UUs alla campsurestauranger (Feiroz på Blåsenhus är bäst ).

4
Här är det Valborg för, om inte hela, så åtminstone halva slanten Vi reder bland annat ut hur och varför Valborg i Uppsala utvecklats till en hel veckas firande och så har vi utformat ett högst vetenskapligt test för att våra läsare ska kunna ta reda på hur de bör fira “sista april” som vi kallar det här i stan. Vi snackar med idéhistorikern Sverker Sörlin och UUs före detta rektor Anders Hallberg som ligger bakom nomineringarna till universitetets styrelse, där norska socialdemokraten Gudmund Hernes blir ordförande (“en person som är utomordentlig i alla avseenden”). Och så träffar vi Carl Gustaf Spangenberg, universitetslektor i rättshistoria, som berättar om hur UU fram till mitten av 1800-talet fungerade som egen domstol som hade rätt att döma personer som tillhörde universitetet till döden.

5
I vårterminens sista nummer tar “en Noora plats i skottlinjen” – vi träffar Gudmund Hernes som säger att han inte är rädd för att skapa debatt eller hamna i skottlinjen. Han avslöjar också att hans favoritkaraktär i Skam är Noora. Ergos praktikant Beata Daleflod skriver om psykisk ohälsa och stress bland studenter – en enkätundersökning framtagen av Uppsala studentkår visar att nästan hälften av de tillfrågade upplevde stress som ett problem. Vi försöker också rusta studenterna för kommande sommarjobb med guiden “Arbetslivet for dummies” som tar upp basic fakta om rättigheter man har som arbetstagare. nbsp; nbsp; nbsp;

6
Hösten inleds med en intervju där läsarna får bekanta sig med kårens nya ordförandeduo. Vi låter också nationerna fylla i Ergos “Mina vänner-bok” så att nya studenter ska kunna få en bättre överblick – visste ni till exempel att Snerikes trappa sägs vara byggd för att man ska kunna rida uppför den? Vi skriver också om den växtvärk som förskollärarprogrammet lidit av sedan regeringen bestämt att UU ska utbilda fler förskollärare. I sedvanlig ordning korar vi vinnaren i Ergos novelltävling. Det blir Frida Simfors som vinner med sin moderna tappning av Råttfångaren i Hameln.
nbsp;
7
Ergo rapporterar om läkarstudenter på Sri Lanka som protesterar mot att staten valt att tillåta privata läkarutbildningar med lägre krav och mindre praktisk träning. På hemmaplanets läkarprogram har man låtit en lärare utan examensrätt få examinera studenter. Ingen fara enligt läkarprogrammet, men de lovar se över sina rutiner. Uppsala universitet får även kritik från UKÄ för att de dröjt för länge med att rätta examensarbeten. Studenter har fått vänta i upp till ett år ( ) på återkoppling – inte okej. Vi skriver också om att sociologen uttryckt att de inte längre vill ha ansvar för socionomprogrammet och tillhörande forskning.

8
Vad händer om en student är farlig för sina medstudenter eller riskerar att skada universitetets egendom under studietiden? I Ergo 8 inleder vi en ny artikelserie, “Så funkar det” och tar avstamp i högskolans avskiljandenämnd som sysslar med just sådana frågor – att bedöma om studenter utgör ett hot och i så fall förbjuda dem från att studera. Vi pratar med en lärarstudent som menar att didaktiken på statsvetenskapliga institutionen är obefintlig. Sedan rapporterar vi om två byggen: Akademiska hus planerar att bygga 1 200 studentbostäder, tyvärr klara först om fem år. I det avslutade bygget, Segerstedthuset klagar personalen på att ledningen tänkt för mycket “google” och inte anpassat huset för de behov som finns.

9

MeToo-kampanjen når Ergo och vi får in en debattartikel från nationsaktiva som skriver om de sexuella trakasserier de utsatts för på nation. Vi träffar också Anneli Häyrén, forskare vid centrum för genusvetenskap, som berättar om olika former av trakasserier i universitetsmiljö. Sedan utreder vi om man får köpa en juristutbildning till sitt barn. Vi träffar biträdande universitetsdirektör Kay Svensson som reder ut begreppet uppdragsutbildning samt vilka som får köpa och varför universitetet säljer. Ergos Daniel Åhlin träffar Siriusspelaren Karl Larson som berättar om hur det är att kombinera studier med fotboll och så gör vi ett återbesök hos studenterna i “De kallar oss studenter” – serien där vi får följa fyra unga själar under hela deras studietid.


Annons

Annons

Vad hände på webben under 2017?

De mest lästa artiklarna hittar du här.

Läs mer

2024-11-20 09:43
Trenden om fler bokade tentamensplatser vid Uppsala universitet håller i sig, med omkring 7000 fler tentamensplatser…
2024-11-19 15:45
Studenttidningen Götheborske Spionen, som bevakat och beskrivit studenternas situation vid Göteborg Universitet i nu 88…
2024-11-08 09:51
Den 19 september presenterade regeringen och Sverigedemokraterna sin budgetproposition för 2025. Mindre pengar till…