Annons
Annons
Klara Hellgren, ordförande i VGDK, har tagit initiativ till en välgörenhetskonsert på Internationella kvinnodagen till förmån för unga tjejer och transpersoner.
Foto: Sigrid Asker

Tillsammans för tjejer och transpersoner


Det bästa med körsång är att skapa något tillsammans, tycker Klara Hellgren från Västgöta nations damkör. På Internationella kvinnodagen ska de uppträda tillsammans med fyra andra körer för att samla in pengar till Uppsala tjej-och transjour.

Västgöta nation ligger inbäddad i snö men solen har en värme i sig som ger försmak på våren. Snart är det 8 mars och Internationella kvinnodagen. Klara Hellgren, ordförande i Västgöta nations damkör (VGDK), lyser upp när hon berättar om repetitionerna inför välgörenhetskonserten, som vid det här laget har pågått ett bra tag.
– Vi repade senast igår och det lät jättehärligt. Jag kände mig riktigt stolt, det kan bli något fantastiskt, säger hon.
Tillsammans med Smålands nations damkör Linnea, Stockholms nations damkör Erato, SLU:s damkör ULLA och damkören Bella Donna ska VGDK sjunga för att samla in pengar till Uppsala tjej-och transjour. Det var Klara Hellgren själv som tog initiativet till välgörenhetskonserten.
– Jag ville vara med och göra något stort under min tid som ordförande, och Internationella kvinnodagen är viktig att uppmärksamma, säger hon.

Ett annat syfte är att visa upp den bredd och musikaliska mångfald som finns bland Uppsalas damkörer. Repertoaren kommer att vara blandad, med både pop, gospel och klassiska stycken. Från Lalehs ”Goliat” till folksången ”Giftasvisan”.
– Vi har valt sånger utifrån temat kvinnor, kraft och gemenskap. Vårt budskap är hoppfullt, den som lyssnar ska känna glädje, säger Klara Hellgren.
Överskottet från biljettförsäljningen kommer att gå till Uppsala tjej-och transjour. Det är en organisation som arbetar ideellt med att stödja unga kvinnor och transpersoner, bland annat genom jourtelefon och chatt.
– Vi valde den organisationen för att de fokuserar på ungdomar, vilket ligger oss nära eftersom de flesta av oss är ganska unga. Jag gillar också att de har ett transperspektiv och inte bara riktar sig till ciskvinnor, säger Klara Hellgren.

Internationella kvinnodagen är för henne en chans att påminna sig själv och andra om hur samhället ser ut, och hur långt vi har kvar för att nå jämlikhet, även i Sverige. Det handlar om att visa att man bryr sig och vill ändra strukturer. Genom att gå i demonstrationståg, eller som nu, sjunga.
– Det bästa med att sjunga i kör är gemenskapen. Det ger så himla mycket att skapa något tillsammans, säger Klara Hellgren.
Välgörenhetskonserten hålls i Missionskyrkan klockan 19.30 den 8 mars.


Annons

Annons

Mer om körer och orkestrar för studenter:

Musikaliska studenters guide till Uppsala

Läs mer

2022-05-30 17:13
Synskadade studenten Ida-Maria Engberg flyttade till Uppsala för att på riktigt kunna ta del av studentlivet i stan, men…
2022-05-20 15:02
Efter en rejäl grillning kunde ett nytt styre väljas till Uppsala studentkår. Man röstade också igenom en…
2022-05-16 14:40
Plötsligt en dag hängde en piratflagga vid en av universitets flaggstänger. En polisanmälan om egenmäktigt förfarande…