Annons
Annons
Låntagare bosatta utomlands har fått högre press på sig att betala tillbaka sina skulder till CSN.
Foto: Sandra Gunnarsson

Rättsfall i Kalifornien har gynnat CSN


Betydligt fler personer har börjat betala tillbaka sina skulder till CSN de senaste två åren. 2015 fick CSN rätt i domstol i San Diego mot en person som sedan länge inte betalat av på sitt studielån.

En fjärdedel av CSN:s låntagare i USA betalar inte av på sina skulder. I augusti 2015 drev CSN ett pilotärende till en domstol i San Diego, där myndigheten fick rätt mot en person som sedan länge inte hade betalat av på sitt studielån. Sedan dess har CSN divit 45 andra ärenden i USA och 370 i andra länder, mot personer som inte betalar sina skulder.
– Domen i San Diego har fungerat som ett bra påtryckningsmedel. De allra flesta låntagarna ger med sig efter påtryckning från vår advokat. Vi kommer överens och de flesta av låntagarna börjar betala, säger Helena Fällman, verksjurist vid CSN i ett pressmeddelande.

Man har sett att domen ger ringar på vattnet i det löpande kravarbetet i USA.
– Flera andra låntagare har fått kännedom om att CSN är aktiva, och att det kan få stora konsekvenser om man inte betalar tillbaka på studielånen i utlandet, säger Helena Fällman i pressmeddelandet.
De senaste åren har CSN mer aktivt använt möjligheten att säga upp hela studielånet till betalning på en gång. Även detta med hänvisning till domen i San Diego.
Under 2015 startade CSN 367 utredningar om uppsägningar av lån i utlandet, 2016 var det 550 och 2017 646 stycken. Inbetalningarna från den här gruppen har ökat från 4,7 miljoner kronor 2015 till 19,7 miljoner kronor 2017, berättar Helena Fällman.
– Här lägger vi ned mest kraft. Det ger också bra effekt när vi nu börjat bearbeta låntagarna personligen, säger hon i pressmeddelandet.


Annons

Annons

Läs mer

2024-05-21 10:13
Framtagandet av beslutsunderlag för en eventuell omlokalisering av Gamla torget har dragit ut på tiden och inget besked…
2024-05-16 08:34
Under tisdagen har studenter slagit läger utanför flera svenska och europeiska universitet med anledning av Israel…
2024-05-15 11:06
Försommaren är närvarande när det är dags för årets konstituerande fullmäktige, som äger rum i Universitetsaulan den 14…