Annons
Annons
Rektor Eva Åkesson riktar skarp kritik mot Migrationsverkets regler.
Foto: Ida Nordenhem

Rektor kritiserar migrationsregler


Internationella studenten Miranda Andersson från USA fick veta att hennes uppehållstillstånd inte förlängs. Nu säger rektor Eva Åkesson att de stelbenta migrationsreglerna drabbar Sverige som land. Man tar sig för pannan , säger hon.

I februari träffade Ergo amerikanska masterstudenten Miranda Andersson, som inför sin sista termin vid Uppsala universitet fick ett utvisningsbesked från Migrationsverket. Bedömningen var att hon inte hade råd med sitt uppehälle, trots att hon bara tillfälligt hade flyttat över pengar till sina föräldrars konto. Nu kräver rektor Eva Åkesson akuta åtgärder mot de stelbenta regler och bedömningar, som hon menar förstör för såväl lärosäten som för Sverige som land.
– Man tar sig för pannan när man hör om sådana här fall. Därför är det bra att de lyfts fram. Vi har akut kompetensbrist i Sverige, men vi tappar i attraktionskraft när det går till så här. Studenterna kommer att välja framstående universitet i andra länder, säger Eva Åkesson till UNT.

Eva Åkesson är ordförande i Sveriges universitets och högskolors expertgrupp för internationalisering, som länge har jobbat för att Migrationsverket ska fungera smidigare. Miranda Anderssons fall är långt ifrån unikt. Eva Åkesson efterfrågar uppehållstillstånd som räcker hela studietiden.
– Det har föreslagits bra saker i utredningar på senare tid, men det räcker inte. Det här är högprioriterat för oss, och vi ger oss inte, säger hon till UNT.
Miranda Andersson själv har startat en kampanj i sociala medier, ”Stoppa kompetensutvisningarna nu”. Där skriver hon att Sverige riskerar gå miste om kompetent arbetskraft, medan många andra länder gör sig attraktiva genom särskilda talangvisum och snabba handläggningstider.


Annons

Annons

Läs mer

2024-07-11 13:34
Torsdag den 11 juli kom antagningsbeskedet för de som sökt kurser och utbildningar till höstterminen 2024. Vid Uppsala…
2024-07-08 12:09
AI-användning i studentarbeten har diskuterats hett de senaste åren. Nu lanseras nya AI-verktyg som påstår sig kunna…
2024-07-01 11:17
Enligt den senaste undersökningen från Eurostudent så upplever en tredjedel av studenter vid svenska lärosäten psykisk…