Enligt det indonesiska universitetet representerar det heltäckande plagget burka radikalisering.
Foto: Wikimedia commons/ Arnesen

Burkaförbud väcker känslor


Ett indonesiskt universitet införde förbud mot burka, för att motverka radikalisering. Beslutet har upprört både konservativa religiösa grupper och kvinnorättsaktivister.

Världens största muslimska befolkning finns i Indonesien. De flesta är liberala, men på senare tid har konservativa tolkningar av islam fått ett starkare fäste. För att markera mot radikalisering har det statliga islamiska universitetet i Yogyakarta, Java, beslutat att studenter som bär heltäckande slöja, burka, inte får ta examen. Allt som allt ska det vara 41 studenter som berörs, och dessa erbjuds rådgivning.
– Kvinnliga studenter i burka och radikala grupper stör lärandeprocessen. Vi vill lyfta liberal islam. Policyn är en preventiv åtgärd för studenternas skull, säger rektor Yudian Wahyudi till Reuters.

Konservativa The Islamic Defenders Front, som bedriver kampanjer mot vad de ser som ”icke-islamiskt” menar att policyn strider mot Indonesiens mångfaldspolitik. Även kvinnorättsaktivister är kritiska.
– Att bära burka är ett val och vi bör inte skapa hinder för kvinnors valmöjligheter och frihet, menar aktivisten Lathiefah Widuri Retyaningtyas till Reuters.
En färsk undersökning visar att nära en femtedel av Indonesiens studenter hellre vill ha ett kalifat än en sekulär riksdag, uppger Reuters.


Annons

Annons

Läs mer

2024-12-17 10:20
Den första februari 2025 tillträder Hans Adolfsson som ny rektor vid Stockholms universitet. Som efterträdare av hans…
2024-12-16 13:03
Vissa utbildningar är mer populära än andra på Tinder. Det meddelar företaget själva i ett pressmeddelande i samband med…
2024-12-10 09:53
En ny rapport från fackförbundet Sveriges Universitetslärare och Forskare (SULF) visar att svenska lärosäten har…