Gamla kläder får dansa igen
På klädställningen inne i biblioteket på V-Dala nation hänger ett tiotal klänningar i varierande färg och utförande. Trots att insamlingen ännu bara kommunicerats till nationens alumnförening har de redan fått in ganska många. Tanken är att de ska fortsätta samla in balkläder och sedan låna ut dem till V-Dalamedlemmar som kanske inte har lust eller råd att köpa.
nbsp;
– En målgrupp som vi framförallt tänker på är de internationella studenterna. De har kanske inte valt att packa med sig sin balklänning när de åkte hit. Men dressoteket är öppet för alla medlemmar – det är ju jättekul om fler får möjlighet att gå på bal, säger Johanna Fjellander, bibliotekarie på V-Dala nation och ansvarig för dressoteket.
Idén kommer från inspektorns fru, Lena Vallensteen som länge arbetat för att de internationella studenterna ska känna sig inkluderade. Förutom att hon skänkt egna klänningar, har hon också köpt några på second hand och donerat till insamlingen. Nu hoppas de att fler tidigare nationsaktiva, eller studenter ska skänka sina kläder – en högtidsdräkt gör mer nytta på bal än i en garderob. Dessutom är det bra för miljön att återanvända i stället för att köpa nytt, menar Johanna Fjellander. Tyvärr har de ännu inte fått in några frackar, något som hon tror kan bli svårt.
– Jag har aldrig hört någon säga ’den där fracken hade jag förra året så den kan jag inte ha igen’. Det går heller inte mode i frackar på samma sätt.
Då endast V-Dalingar kan låna kläder på dressoteket passar jag på att fråga om hon har några tips på hur man kommer över billiga balkläder. Johanna Fjellander menar att det inte behöver vara så dyrt om man är beredd att leta lite.
– Min första klänning köpte jag på Blocket. Jag kollade på flera stycken innan jag hittade rätt. Jag köpte den av en kvinna som hade haft den på promovering och den var bara använd en gång – den var som sydd för mig.
Hon har även sytt en klänning själv tillsammans med en kompis som gav henne ”vägledning” i present. Ett annat bra tips är att leta på second hand. Där hittar man i regel många från 80-talet, men man behöver inte förkasta dem bara för det.
– Man kan ju sprätta bort de där puffärmarna
Det finns en del regler gällande högtidsdräkt. Om man inte har folkdräkt eller uniform gäller: klänningen ska vara ankel- eller fotlång och fracken ska visas med vit väst om det är kvällstillställning (eller om kvinnor är med) och svart väst vid promovering eller vid en tillställning med enbart män, puh. Under åren jag jobbat på Ergo har jag hört skräckhistorier där kår- och nationsaktiva studenter fått anmärkningar från högt uppsatta universitetspersoner rörande klädsel – den som missat koden och kommit i jeans eller en aningens kortare klänning har fått en gliring. Johanna Fjellander fnyser och berättar en historia som hon hört. Det var under en nobelfest som en pristagares sällskap hade lagt upp handväskan på bordet, vilket man egentligen inte får göra. Då hade drottningen också lagt upp sin handväska.
– Detta är alltså en berättelse jag hört, jag vet inte om den är sann. Men jag tycker det är ett fint förhållningssätt, att man inte vill genera sina gäster. Jag har också lagt upp handväskan på bordet på bal.
Låna?
Dressoteket har öppet för utlåning till V-Dalamedlemmar 9/5, 16/5 och 23/5. Att låna är gratis, men studenten står för eventuella tvättkostnader.