Annons
Uppsala tar hem titeln årets klimatstad 2018 – en titel de förvärvade även 2013.
Foto: Anders Tukler/WWF

Uppsala Årets klimatstad


I WWF:s stadsutmaning One Planet City Challenge står Uppsala som vinnare 2018. Titeln Årets klimatstad 2018 får staden efter att ha utsetts av en internationell jury.

Priset delades ut i Malmö den 23 maj där Uppsalas kommunalråd Maria Gardfjell (MP) fanns på plats. Det var i konkurrens med sju andra städer Uppsala tävlade, och nu har tagit hem, utmärkelsen Årets klimatstad. nbsp;

– Med målet att bli klimatpositiv och att skapa lösningar med en helhetssyn, visar Uppsala att städer är viktiga för att bidra till ekologisk hållbarhet och ett stabiliserat klimat. Här är Uppsala en förebild för andra städer, kommenterar Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF, i ett pressmeddelande.

I och med utnämningen går Uppsala vidare till den internationella finalen One Planet City Challenge där staden kan utses till den globala vinnaren.

Bland de saker som lyfts fram av den internationella juryn – som bestått av 19 experter inom områden som transport och stadsplanering – är stadens arbete för cykeltrafik och eldrivna fordon.

Även Uppsala universitet har satsat på det sistnämnda. Genom Swedish Electromobility Centre har de inlett ett samarbete med Vattenfall AB och CEVT (China Euro Vehicle Technology AB) för att utveckla smart elbilsladdning.

nbsp;


Annons

Annons

Juryns motivering

Uppsala framträder som klar vinnare i årets utmaning på grund av sitt ambitiösa arbete med breda samhällsövergripande satsningar och ett starkt fokus på hållbara transporter. Uppsala har definierade mål för förnybar energi och energieffektivitet både i den kommunala organisationen och för kommunen som helhet. Uppsalas stora investeringar i innovativa transportlösningar och elfordonsinfrastruktur uppskattades av juryn.

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…