Annons
Annons
Axel Wengrud, ordförande i Wijkmanska Blecket, ser fram emot studentorkesterfestivalen 22 september.
Foto: Sigrid Asker

Snart fylls Uplands med orkestrar


Att spela i en orkester var roligare än Axel Wengrud kunnat föreställa sig. Han är med och arrangerar nya musikfestivalen Upprop, där samtliga Uppsalas nationsorkestrar uppträder.

nbsp;

Först hade de bara tänkt sig en scen, men ju mer Axel Wengrud och hans orkesterkollegor planerade desto större blev festivalen Upprop. Namnet står för ”Uppsalas roligaste orkesterpresentationsshow”. 22 september går den av stapeln i hela Uplands nationsbyggnad, med tre scener.

– Det är mycket med arrangerandet nu, vi är väldigt taggade, säger han.

Samtliga tolv aktiva nationsorkestrar kommer att uppträda på festivalen. Förra året hade de ett gemensamt konsertevenemang i Parksnäckan, och i år tar de steget till att göra en festival.

– Tanken är att man ska kunna gå runt och se vad man fastnar för. Orkestrarna kör väldigt blandade musikstilar, vissa spelar mycket pop och rock, en mer klassisk musik och en annan enbart samba, säger Axel Wengrud.

Själv är han ordförande i Uplands nations orkester Wijkmanska Blecket, som är inriktat på roliga låtar.

– Det blir både tv-spelsmusik och hårdrock.

Redan i gymnasiet hörde Axel Wengrud talas om nationsorkestrarna och när han hade börjat läsa juridik bestämde han sig för att testa.

– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig hur det skulle vara att vara med i en orkester. Det är mycket bättre än jag trodde, säger han.

Förkunskapskraven ser olika ut för olika orkestrar. Axel Wengrud spelade trummor redan innan han gick med, men säger att det går bra att söka sig till Wijkmanska Blecket utan att kunna något instrument. Man kan lära sig spela som vuxen.

– Vi har låneinstrument och många som är intresserade av att lära ut. Huvudsaken är att man har en ambition att bli bättre. Jag har även börjat spela trumpet och banjo nu, det tog ungefär fyra månader att lära mig trumpet.

En tanke med Upprop är att fler ska få upp ögonen– eller kanske öronen– för nationsorkestrarna. Förutom förstås njuta av en trevlig festival.

– Upprop samkörs med Uplands oktoberfest. Jag vet att Snerikes orkester Hornboskapen tänker lira lite oktoberfestmusik, säger Axel Wengrud.

Vartannat år hålls studentorkesterfestivalen Stork i Uppsala, med studentorkestrar från hela Europa. Nu hoppas Axel Wengrud att även Uppsalaorkestrarnas egen festival Upprop ska bli en årlig tradition.


Annons

Annons

Upprop

Musikfestivalen äger rum på Uplands nation 22 september. Gratis inträde med nationskort.

nbsp;

Orkestrarna som deltar är:

Attraktionsorkestern
Phontrattarne
Wijkmanska Blecket
ÖG Nationskapell
AB Kruthornen och Letta gardet
Hornboskapen
Tupplurarna
Glansbandet
Glasblåsarna
SiGHstinska kapellet
Salongsorkestern
Samba São Miguel
Marmeladorkestern

Läs mer

2024-06-13 08:28
EU-valet är genomfört - men hur röstades det i Uppsalas studentområden? Miljöpartiet och Socialdemokraterna verkar vara…
2024-06-11 09:28
En ny aktivitetsbox har dykt upp i ekonomikumparken. Boxen, som innehåller sport- och träningsutrustning, är en del av…
2024-06-07 10:55
Under måndagsförmiddagen greps 13 demonstranter i samband med en demonstration i Universitetsaulan. Det rapporterar UNT…