Simon Lidström har läst en utbytestermin och gjort fältstudier i Beirut. Det är med nostalgi i rösten han beskriver folkmyllret, havet och doften av kaffe – och sopor( ).
Foto: Sandra Gunnarsson

”Det var en helt otrolig upplevelse”


Simon Lidström avskräcktes inte av att staden luktade sopor eller att campus kändes som ett militärt läger. Efter en utbytestermin i Libanons huvudstad Beirut valde han att åka tillbaka ytterligare en gång för att samla material till sin kandidatuppsats.

Simon Lidström läste freds- och konfliktvetenskap och ville besöka ett område som var relevant för utbildningen. Hösten 2015 gav han sig av, som en av de första studenterna från Uppsala universitet, för att läsa en utbytestermin vid i American University of Beirut. Vid tiden han anlände pågick Syrienkriget för fullt. Oroligheterna märktes även av i Beirut.

– Dagen jag kom dit var det enorma protester i staden – och det fanns en risk att det skulle bli värre. Protesterna berodde på att kommunen bestämt att de inte längre skulle samla in sopor. Tänk dig lukten av sopor som ligger i augustisolen, säger han.

Oroligheterna lugnade lyckligtvis ner sig snabbt. Men att det var ett annat läge än i trygga Uppsala märktes av. Simon Lidström bodde på campus som var omgivet av ett högt betongstaket med taggtråd.

– Utanför stod militärer med kalashnikovs och vaktade. Om man varit ute och skulle in efter tio fick man passera en särskild gate där man skulle visa upp sitt legg framför fyra män med vapen. I början kändes det ganska otäckt, men efter ett tag blev det lite spännande. Det kändes som man bodde på ett militärt läger.

Simon Lidström vande sig i takt med att han kom in i studierna på universitetet. Han läste kurser i arabiska och konflikthantering som han tycker höll bra kvalitet.

– En kurs i arabisk-israelisk konflikthistoria leddes av en före detta parlamentsledamot. Jag trodde den skulle vara vinklad, men han var faktiskt väldigt bra.

Men visst fanns problem på universitetet. Det gällde att hålla sig på god fot med vissa av professorerna för att få bra betyg – och anonyma tentor var det inte tal om.

– När man skickade in en uppsats till en av lärarna skulle man ta en bild på sig själv med uppsatsen framför. Det skulle ju vara en dödssynd i Uppsala.

Trots detta var han inte rädd för att säga vad han tyckte på seminarier.

– De som läste program var mer beroende av att få bra betyg, men under ett utbyte är det inte alltid lika viktigt med betyg. Därför drog jag mig inte för att säga min åsikt.

Simon Lidström återvände
till Uppsala och kunde tillgodoräkna sig alla kurser. För att samla material till sin kandidatuppsats åkte sedan han tillbaka till Beirut genom stipendieprogrammet Minor Field Studies (MFS). Stipendiet är finansierat av Sida och riktar sig till studenter som vill göra fältstudier och skriva uppsats om ett utvecklingsland.

– Det var en helt otrolig upplevelse – ett privilegium. Jag var där i två månader och genom stipendiet får man 27 000 kronor till att finansiera projektet. Jag levde inte rikt, mycket gick åt till boende då jag inte kunde bo på campus, men det var mer än tidigare. nbsp;

Vid sidan av sina masterstudier idag jobbar han som utbytesambassadör för internationella kansliet vid Uppsala universitet. Förhoppningen är att han ska kunna inspirera fler studenter, även från andra program än de som har en tydlig internationell inriktning, att söka utbytesstudier. Han tycker inte man ska känna sig rädd för att ge sig iväg. nbsp; nbsp; nbsp;

– Jag kommer inte från någon äventyrlig bakgrund, men har kunnat anpassa mig till att bo under varierade levnadsförhållanden i mellanöstern. Jag blev faktiskt lite förvånad över hur snabbt jag kunde anpassa mig.


Annons

Annons

Läs mer

Hur gör du för att plugga utomlands och vilka alternativ finns? Läs intervjun med internationella kansliets Jonathan Schalk.

Studenten Signe Wolf åkte på utbyte till Australiens huvudstad Canberra. Läs om hennes upplevelser här.

Läs mer

2024-11-20 09:43
Trenden om fler bokade tentamensplatser vid Uppsala universitet håller i sig, med omkring 7000 fler tentamensplatser…
2024-11-19 15:45
Studenttidningen Götheborske Spionen, som bevakat och beskrivit studenternas situation vid Göteborg Universitet i nu 88…
2024-11-08 09:51
Den 19 september presenterade regeringen och Sverigedemokraterna sin budgetproposition för 2025. Mindre pengar till…