Mats Berglund och Sven-Erik Svensson hoppas att Studentbokhandeln ska kunna drivas vidare, men just nu är den ekonomiska situationen tuff.
Foto: Sigrid Asker

Kritiskt läge för studentägd bokhandel


I ett halvt sekel har Studentbokhandeln drivits av och för Uppsalas studenter. Under verksamhetsåret kommer dock Uppsala studentkår se över ifall det är värt att driva den vidare.

För att komma till Studentbokhandelns fikarum går vi ned i källaren och genom lagret. Medan Sven-Erik Svensson och Mats Berglund bjuder på kaffe hörs kartonger bli uppsprättade utanför. Till skillnad mot vad man skulle kunna tro är mängden böcker i lagret lättöverskådligt.
– Butiker har inte lager på samma sätt som förr, idag går det mycket snabbare att trycka böcker så man behöver inte ta in så många exemplar åt gången, säger Sven-Erik Svensson, som är vd för Studentbokhandeln.
Det är långt ifrån den enda förändringen i branschen. Försäljningen av fysiska böcker minskar i takt med att fler väljer e-böcker och ljudböcker. Många butiker parerar utvecklingen genom att sälja mycket annat än böcker. Studentbokhandeln, grundad 1965 har dock Uppsala studentkår som majoritetsägare och därmed det specifika uppdraget att tillhandahålla ett brett utbud av kurslitteratur till låga priser.
– Vi kan inte droppa kursböckerna i systematisk teologi för att sälja doftljus, säger Mats Berglund, som rekryterades till Studentbokhandeln 2014 för att bland annat slipa företagets profil i sociala medier.

En stor del av arbetstiden går åt till att bedöma och planera vilken kurslitteratur som ska köpas in. Redan i maj-juni börjar förberedelserna inför höstterminen. De skickar efter litteraturlistor från alla institutioner vid Uppsala universitet och SLU. Målet är att alla obligatoriska böcker ska finnas på Studentbokhandeln.
– Responsen varierar. En del kursansvariga skickar in prydliga listor, andra dåligt uppdaterade listor eller inga alls, säger Mats Berglund.
Förra årets statistik över vilka böcker som har sålt bra fungerar också som vägledning. Av ekonomi- och utrymmesskäl kan de inte beställa in en hel termins litteratur på en gång, utan fyller på allteftersom. Men många studenter väljer att handla över nätet. Mats Berglund och Sven-Erik Svensson menar att de pressar priserna så mycket de kan för att konkurrera med näthandeln. Studentbokhandeln har dock svårare att gå runt på de låga priserna eftersom de har fler omkostnader.
– Det är heller inte något ”skämmigt” bland studenter att ha kommit över en bok som illegal pdf-fil. Inte för att det handlar om snålhet, kurslitteratur är helt enkelt jävligt dyrt, säger Mats Berglund.
En kursbok är nästan alltid dyrare än en roman, även om formatet inte är påkostat. Varför är det så?
– Det kostar att ta fram kurslitteratur. Kursböcker kräver mycket av redaktören eftersom de måste faktagranskas på ett helt annat sätt än skönlitteratur. Sedan kan man ju spekulera i hur mycket det påverkar att förlagen vet att studenter faktiskt måste läsa de här böckerna, säger Mats Berglund med ett snett leende.

Uppsala studentkår ska under detta verksamhetsår ta ställning till om de ska fortsätta driva Studentbokhandeln. Den ekonomiska situationen är kritisk. Kurslitteraturen står för 70 procent av butikens omsättning, och det är där det går allt sämre.
– Vi har tappat cirka 2,5 miljoner sedan 2014, på grund av vikande kursboksförsäljning. Lägg till pressade marginaler på intäktssidan och ökade kostnader vad gäller hyra, löner och andra omkostnader. Ingen rolig ekvation, säger Sven-Erik Svensson.
I dagsläget är sju personer anställda på Studentbokhandeln, men två har blivit uppsagda. Sven-Erik Svensson beskriver läget som akut. Studentbokhandeln har inga vinstkrav, men behöver bära sina kostnader och det gör de inte i dagsläget.
– Studentbokhandeln är viktig och relevant för de studenter som vet att vi finns. I de flesta fall kan de komma hit och köpa sina böcker samma dag som de börjar en kurs. Dessutom kan man få en helt annan service i en fysisk butik än på nätet, säger han.
En av de små ljuspunkterna som trots allt finns är satsningen på begagnad kurslitteratur. Sedan 2016 kan studenter lämna in begagnad kurslitteratur på Studentbokhandeln och få 70 procent av vad köparen betalar när boken är såld.
– Det är resurskrävande eftersom varje ex måste prisbedömas individuellt. Men det är väldigt uppskattat av studenterna, säger Sven-Erik Svensson.

Uppsala Akademiförvaltning, som är delägare i Studentbokhandeln, har lånat ut sammanlagt 4 miljoner kronor till verksamheten under ett par års tid, berättar Kent Berg, vd för Uppsala Akademiförvaltning.
– Vad vi gör nu är att se över Studentbokhandeln för att se om vi kan nå en bra verksamhet som går runt och kan fungera i framtiden. Om vi kan låna ut mer pengar beror på vad arbetet mynnar ut i. Vi gör vad vi kan, säger han.


Annons

Annons

Läs mer

2024-12-17 10:20
Den första februari 2025 tillträder Hans Adolfsson som ny rektor vid Stockholms universitet. Som efterträdare av hans…
2024-12-16 13:03
Vissa utbildningar är mer populära än andra på Tinder. Det meddelar företaget själva i ett pressmeddelande i samband med…
2024-12-10 09:53
En ny rapport från fackförbundet Sveriges Universitetslärare och Forskare (SULF) visar att svenska lärosäten har…