På internationella kansliet kan man få hjälp med nästan allt som rör utlandsstudier. Projektledare Jonathan Schalk säger att de allra flesta som vill plugga utomlands har goda chanser att få åka.
Foto: Sandra Gunnarsson

Utlandsstudier für alle


Lust att bredda din kompetens, få ett nytt kontaktnät och vistas i en spännande miljö? Då kanske du ska prova på utlandsstudier. Ergo hälsade på vid internationella kansliet för att ta reda på hur man gör för att söka och vad som passar den äventyrslystne, respektive den lite mer trygghetsknarkande studenten.

Uppsala universitet har studentutbyten med över 400 lärosäten i hela världen. Utöver det finns fler program, som inte är regelrätta utbyten, att söka om man vill läsa delar av sin utbildning i ett annat land.

– Utlandsstudier är mer än bara utbyte. Vi jobbar också med Erasmuspraktik, sommarkurser och Minor field studies, som är fältstudier i ett utvecklingsland, säger Jonathan Schalk, projektledare på internationella kansliet vid Uppsala universitet.

Om man som student vill plugga utomlands gäller det att först och främst hitta ett land och ett universitet där man är intresserad av att studera. Sedan måste man skriva ett så kallat ”academic purpose statement” – en text där man motiverar varför man vill åka.

– Här är det viktigt att man preciserar hur kurser vid just det här universitetet, i det här landet hjälper en att nå framtida mål eller bidrar till att bredda ens kompetens. Vi ser inte tiden utomlands som ett mål i sig, utan som en väg till ett mer långsiktigt mål. nbsp;

Man ska därmed passa sig för överdriven ärlighet i stil med ”Jag vill bort från Uppsala” då texten, tillsammans med betyg, ligger till grund för bedömningen av vilka som får åka.

Inte helt oväntat är det engelskspråkiga länder som är mest populära. För att få en plats vid ett amerikanskt universitet krävs i regel bra betyg och motivering. Men det finns andra destinationer där chanserna är goda, även för den som saknar toppbetyg.

– Tack vare ett nära samarbete med våra partneruniversitet i Göttingen, Groningen och Gent har vi stora möjligheter att skicka våra studenter dit. Studiemiljön liknar Uppsalas på flera sätt och våra studenter känner sig ofta snabbt som hemma.

Det låter ju som bra universitet om man inte vill ha så stora utmaningar?

– Ja, de brukar vara väldigt uppskattade. Ett annat bra tips är att läsa sommarkurser utomlands, då är man inte borta så länge.

Lite mer krävande är ICM-programmet som Jonathan Schalk beskriver som utbyte 2.0. Här ligger oftast lite större ansvar på studenten då dessa utbyten i många fall går till nya platser som Uppsala universitet håller på att utveckla samarbeten med. nbsp;

En annan typ av utlandsstudie som kräver högre grad av självständighet, men som Jonathan Schalk säger har gjort en ”come back” är tidigare nämnda Minor Field Studies (MFS). MFS är numera sökbart för alla studenter som vill åka till ett u-land för att samla material till sin kandidat eller masteruppsats.

– Här krävs det att man är självständig då man åker till länder där vi inte alltid har etablerade kontakter. Men de studenter som varit iväg har tyckt att det har varit oerhört utvecklande.


Annons

Annons

Stipendier och program att söka

Erasmus finansieras av EU-kommissionen och omfattar utbyte till ett annat EU-land (plus några fler) i tre till tolv månader, eller Erasmuspraktik i minst 60 dagar. Den senare innebär praktik på en organisation eller ett företag du väljer själv, alternativt inhämtande av material till en uppsats. Alla Erasmusprogram omfattas av stipendier, 310 euro per månad för utbyte och minst 510 euro per månad för praktik.

International Credit Mobility (ICM) är ett stipendium som riktar sig till de som vill åka till nya partneruniversitet utanför EU. Stipendiet inkluderar månatligt stipendium på minst 650 euro per månad och ibland även ett resebidrag. nbsp;

Minor field studies (MFS) är ett stipendieprogram för kandidat- och masterstudenter som vill inhämta data till ett examensarbete i ett utvecklingsland i mellan 8-26 veckor. Stipendiet finansieras av Sida och är på 27 000 kronor.

Sommarkurser är kortare utbyten under juni-augusti. Här är utbudet störst i de nordiska länderna.

På universitetets hemsida finns information om flera typer av utbyten och utlandsstudier.

Har du frågor? Varje måndag klockan 12.00-14.00 har internationella kansliet drop-in-tid då de svarar på frågor om utlandsstudier i Teatern , Plan 0 i Segerstedthuset.

Så var det

Studenten Simon Lidström åkte på utbyte och fältstudier till Libanons huvudstad Beirut. Läs intervjun om hans upplevelser här.

Studenten Signe Wolf åkte på utbyte till Australiens huvudstad Canberra. Läs om hennes upplevelser här.

Fler berättelser från studenter som studerat utomlands hittar du bland annat på internationella kansliets facebooksida Utbytesstudier vid Uppsala universitet

Läs mer

2024-12-17 10:20
Den första februari 2025 tillträder Hans Adolfsson som ny rektor vid Stockholms universitet. Som efterträdare av hans…
2024-12-16 13:03
Vissa utbildningar är mer populära än andra på Tinder. Det meddelar företaget själva i ett pressmeddelande i samband med…
2024-12-10 09:53
En ny rapport från fackförbundet Sveriges Universitetslärare och Forskare (SULF) visar att svenska lärosäten har…