Annons
Annons
Ludvig Lundgren, ordförande för Uppsala studentkår, beskriver beslutet som tråkigt men nödvändigt.
Foto: Lina Svensk

Hellre avveckla innan situationen blir värre


Avvecklingen av den studentägda bokhandeln har påbörjats. Den ekonomiska situationen blev till slut ohållbar.

Uppsala studentkårs styrelse har framfört till Studentbokhandelns styrelse att man avser avveckla verksamheten.

– Det är ett tråkigt beslut att ta eftersom det är en bokhandel som har funnits i många år och försett studenter med kurslitteratur. Men som verkligheten ser ut så håller inte ekonomin. Vi kom fram till att vi hellre avvecklar innan situationen blir ännu värre, säger Uppsala studentkårs ordförande Ludvig Lundgren.

Innan beslutet fattades såg styrelsen över möjligheten att flytta Studentbokhandeln till Uppsala studentkårs lokaler. Ludvig Lundgren tror dock inte att det skulle göra den ekonomiska situationen bättre.

– Det rör sig inte lika mycket människor här som på Sysslomansgatan, där bokhandeln ligger, så jag har svårt att se att försäljningen skulle öka. Dessutom skulle det innebära att kåren förlorar mycket utrymme, exempelvis mötesrum, säger han.

Bokhandeln med Uppsala studentkår som majoritetsägare har funnits sedan 1963 och haft som målsättning att tillhandahålla litteratur för alla universitetets kurser till låga priser. Men de senaste åren har efterfrågan på böcker minskat.

– Det finns en oro över att vissa studenter inte kommer att få tillgång till sin kurslitteratur lika lätt. Styrkan hos Studentbokhandeln har ju varit att all litteratur har funnits på plats, även för mindre kurser, säger Ludvig Lundgren.

Uppsala studentkår kommer att se över möjligheter att fylla det tomrum som uppstår när Studentbokhandeln slår igen.

– Inga större diskussioner har påbörjats ännu, men vi kan eventuellt tänka oss en lösning där kåren säljer kurslitteratur i våra lokaler, om än i mindre omfattning. Ett annat alternativ är att samarbeta med andra bokhandlar i stan, säger Ludvig Lundgren.

Avvecklingen har redan påbörjats och butiken väntas stänga helt i februari 2019. Formellt beslut fattas först vid kårfullmäktige 13 november men då majoriteten står bakom att lägga ned tyder allt på att det går igenom.


Annons

Annons

Läs mer

2024-06-13 08:28
EU-valet är genomfört - men hur röstades det i Uppsalas studentområden? Miljöpartiet och Socialdemokraterna verkar vara…
2024-06-11 09:28
En ny aktivitetsbox har dykt upp i ekonomikumparken. Boxen, som innehåller sport- och träningsutrustning, är en del av…
2024-06-07 10:55
Under måndagsförmiddagen greps 13 demonstranter i samband med en demonstration i Universitetsaulan. Det rapporterar UNT…