Psykologstudent Isabel W. Sörensen har hittills fått utbetalt nationsstipendier till ett värde av 71 000 kronor. Civilingenjörsstudenten Shahin Sateei hoppas att någon av hans 70 stipendieansökningar (både nations- och universitetsförvaltade) ska ge ett liknande resultat.
Foto: privat, Carl Olof Zimmerman

Mästare i nationsmedlemskap


De flesta av oss går med i en eller kanske två nationer. Men det finns de som medvetet väljer fler. Ergo har pratat med Shahin Sateei som är med i tolv nationer och Isabel W. Sörensen som valt att gå med i alla tretton. I ena fallet har det visat sig vara ett mycket smart drag, I det andra återstår att se

Idén till den här artikeln började med att jag fick se ett registerutdrag som visade att det fanns en person som valt att gå med i elva nationer. Jag blev nyfiken. Varför så många? Hade det skett av misstag eller fanns det kanske rent av en riktigt smart tanke bakom att gå med i så många? Efter en efterlysning på Facebook visade det sig finnas i alla fall en som faktiskt valt att gå med i samtliga nationer. Psykologstudenten Isabel W. Sörensen.

– Det började med att jag skulle söka stipendier. Jag klickade därför i att jag ville gå med i alla nationer och tänkte att jag kan ändra detta sedan. Jag mailade sedan kuratorskonventet som förklarade hur jag skulle gå till väga, men eftersom jag hade fått ett stipendium precis innan jul så tänkte jag att jag har ju fått pengar, då kan jag lika gärna stötta alla, även de små nationer som jag inte kommer kunna få stipendium från. Det är en fin grej liksom. Solidaritet.

Detta var i våras. Under hösten har hon fortsatt sitt medlemskap i samtliga nationer och planerar att göra så även i vår. Visst kostar det runt 3 500 kronor per termin, men det har det varit värt.

– Jag har fått många stipendier och har bland annat tagit körkort tack vare pengarna.

Det är svårt att inte häpna när hon senare mailar mig en sammanställning i pdf över de stipendier hon fått. Hittills har hon erhållit ett stipendium från universitetet på 20 000 kronor och via nationsstipendier fått utbetalt runt 71 000 kronor. Flera av stipendierna är sådana som löper över flera terminer så om hon fortsätter att studera och ta poäng kommer hon totalt att ha tilldelats 200 000 kronor.

När jag tittar närmare på hennes pdf nbsp; står det klart att jag nbsp; har träffat på en stipendieexpert. Här finns all kunskap hon samlat på sig, listor på krav och stipendier hon har sökt och samtliga belopp sammanfattade i tabeller. Det blir tydligt att det här med att söka stipendier inte är någon lek.

– Jag har fått göra en massa research. Universitetsförvaltade stipendier annonseras i början av varje termin, medan de nationsförvaltade utlyses en eller flera gånger per termin. Sedan måste man hålla koll på stipendietaket och hur de olika stipendierna förhåller sig till varandra för att inte riskera att bli återbetalningsskyldig.

Därtill måste de stipendier som spänner över flera terminer bevakas – det gäller att inte glömma bort att visa att man fortfarande studerar för att stipendiet inte ska avslutas.

Isabel W. Sörensen har snart 300 högskolepoäng, höga betyg och har haft flera förtroendeuppdrag vid sidan av sina studier, men hon uppmanar alla att söka och ser en poetisk rättvisa i det hela.

– Många stipendier är reserverade för män, så att jag som är uppväxt med en ensamstående mamma, visserligen akademiker, fått så många stipendier känns på ett sätt som en seger.

Jag får även kontakt med Shahin Sateei som hoppas kunna göra en liknande stipendiekarriär. I höstas ägnade han sex timmar åt att cykla runt till samtliga nationer för att bli medlem på plats. Idag är han med i alla utom Snerikes (de krävde anknytning).

– Jag är en person som tenderar att göra saker extremt. Men att gå med i tolv nationer hade varit ett ekonomiskt självmord om det inte var så att jag har ett välbetalt timmisjobb, säger Shahin Sateei som studerar till civilingenjör och jobbar extra på Arlanda.

Han läser näst sista året på sin utbildning men har inte så många CSN-veckor kvar. Shahin Sateei hoppas också kunna få pengar att använda till en kontantinsats. Att hitta sökbara stipendier har dock varit klurigt. Trots att han är medlem i nästan alla nationer, har han endast kunna söka via fem – och även där har det funnits begränsningar.

– De flesta verkar ha en fetisch för teologistudenter. Det är nästan så att man skulle bli mulla eller präst Andra har krav på att du ska vara släkt med en präst från just den kommunen, det är inte så lätt när man är andra generationens invandrare.

Trots bristen på teologipoäng har han ändå under hösten lyckats skicka iväg runt 70 ansökningar.* Det var det där med att vara extrem. nbsp;

* Ergo lovar att återkomma med en uppföljningsartikel för att ta reda på om det blev fortsatt kneg på Arlanda, eller start till en kontantinsats för Shahin Sateei.


Annons

Annons

Läs mer

2024-12-17 10:20
Den första februari 2025 tillträder Hans Adolfsson som ny rektor vid Stockholms universitet. Som efterträdare av hans…
2024-12-16 13:03
Vissa utbildningar är mer populära än andra på Tinder. Det meddelar företaget själva i ett pressmeddelande i samband med…
2024-12-10 09:53
En ny rapport från fackförbundet Sveriges Universitetslärare och Forskare (SULF) visar att svenska lärosäten har…