Fullsatt i Universitetshuset under årets Anders Wallföreläsning. Många hade kommit för att se Isabella Löwengrip.
Foto: Madeleine Bergman

Tema: magplask och framgång


Inspirationspepp, tuffa bakgrundshistorier och entreprenörstips var genomgående teman under tisdagens Anders Wallföreläsning. Det stora dragplåstret var Isabella Löwengrip vilket inte bara hördes bland publiken kommentarer utan också nämndes av moderatorn, Niclas Dellham. Hon passade på att avslöja sin plan för framtiden – att bli världens mäktigaste kvinna.

Klockan är 10:40 och det står redan ett femtiotal personer på kö utanför Universitetshuset. I informationen till eventet berättas det att Dr Falafel kommer att bjuda på falafel till de första 50 personerna, men när dörrarna väl öppnas och insläppet börjar är falafelbiljetterna på villovägar och det är en bunt något besvikna studenter som först tar plats i Universitetshuset. En goodiebag blir plåster på såren och efter lite kaffe så är humöret återigen på topp inför föreläsningen.

Anders Wall tar plats på scen efter ståtlig ankomst under dramatisk musik och håller tal innan den första föreläsaren presenteras. Det är Barbara Bergström, grundare av Internationella Engelska skolan som idag driver 36 skolor med över 26 000 elever. Hon blev till en början inte alls lyssnad på när hon kom med sin idé: en engelsk skola styrd med disciplin, arbetsro och en stark tro på elevens kompetens. Men när hon gick över från en något hackig svenska till modersmålet engelska fick hon allt stöd hon behövde för att starta skolan.

– You don’t allow obstacles of any kind to get in your way, you overcome them, säger hon.

Idag står 200 nbsp;000 barn i kö för att komma gå på någon av hennes skolor.

Näst ut är Joel Hellermark, 21 år, som berättar om hur han redan i gymnasiet påbörjade sin idé om hur artificiell intelligens kan hjälpa oss individanpassa och optimera inlärning ibland annat i skolor. För honom verkar det hela ha gått nästan överdrivet lätt, projektet satsades på med flera miljoner kronor. Under föredraget beskriver han på djupet hur han har gått till väga, med hjälp av många andra, för att nå platsen där företaget Sana Labs är idag.

Ben Gorham, skapare av varumärket Byredo som är verksamt i över 40 länder, har istället flera motgångar i bagaget. Efter en existentiell identitetskris fick han sin företagsidé: att översätta specifika personliga minnen till en parfymdoft. Detta personliga minne, insåg han snart, kan framkalla en slags kollektiv nostalgi. Idag skapar Byredo inte bara parfym, utan även bland annat kläder, accessoarer och skönhetsprodukter.

Efter Ben Gorham är det dags att utse årets Uppsalastudent, som tilldelas ett stipendium på 100 nbsp;000. Civilingenjörsstudenten Emma Tysk intar scenen. Hon får priset på grund av hennes engagemang i studierna, nationslivet samt eget företagande och mycket mer. Hennes mål är att skapa fler kvinnliga förebilder inom IT.

– Det finns en brist på kvinnliga förebilder inom IT. Att jag står här idag är ett bevis på att detta tas på allvar.

Efter en paus är det dags för nästa talare. Redan innan föreläsningen börjar är det ganska klart att i synnerhet de yngre åskådarna är här primärt för att lyssna på just henne: Isabella Löwengrip, en framgångsrik entreprenör inom skönhet som inledde sin karriär med en blogg. Idag har hon över 1,5 miljoner följare. I publiken pratas det om att lämna salen så fort hon är färdig och det är tydligt att ett flertal är gamla bloggföljare. Niclas Dellham, dagens moderator, bekräftar det hela själv när hon kommer in på scen.

– Det är många som är här för att lyssna på dig.

Isabella Löwengrip håller inte i ett föredrag, hennes framträdande blir istället en dialog eller intervju tillsammans med moderatorn. Hennes fokus ligger mycket på sociala medier och kvinnokampen.

– Jag vill visa andra kvinnor att det går, säger Isabella Löwengrip.

Hon berättar om sin ”klon”, Gabriella Löwengrip, som bor i New York och som ska hjälpa henne nå en global marknad. Hon har även planer på ännu en ”klon” för den japanska och spanska marknaden.

– nbsp;Att jobba med unga influencers är lite jobbigt. Det är unga tjejer som ibland inte håller kontrakten. Då är det bättre att starta sina egna kloner, säger hon och skrattar.

Isabella Löwengrip berättar även om andra, större, motgångar i sin karriär. Åtta av 13 företag som hon försökt starta har inte gått hela vägen och hon kallar dem ett magplask. Men hon har tagit sig förbi dem och i år blev hon utsedd till ”Näringslivets mäktigaste kvinna”.

shy;– Jag ser mig själv som en elitidrottare, och målet är att bli världens mäktigaste kvinna. Ska man bli det kan man inte steka falukorv efter jobbet, man kan inte fixa tvätt. Jag har två kvinnor som hjälper mig att serva, som ett hotell, så jag får mer tid med mina barn och mina bolag.

Hennes främsta tips för just studenter är att använda studietiden till att bilda ett nätverk med så många som möjligt.

– Grabba tag i alla personer du kan, lär känna dem. Tänk stort, men börja smått. Testa och kör även fast du gör andra saker. Ta hjälp. Och känner du inte rätt person, sök på linkedin, hitta en person som gör det du behöver, bjud på lunch eller ta en kaffe. När jag var 15 använde jag mitt barnbidrag för att bjuda folk på lunch. Våga

Efter att Tobias Westman och Luthando Qave, två unga operastjärnor, underhåller med sång blir det blir dags för dagens sista talare. Jarno Vanhatapio, grundare av bland annat Nelly.com, berättar om motgångar. Han är utbildad murare och har jobbat inom bygg, men blev trött på arbetet och startade eget. Nelly.com blev snart en succé.

– Det var en fråga om timing, säger han.

Han gick vidare med ett nytt bolag med världens största hybris, som han uttrycker det. Med zoozoo.com blev han dock sågad. Han hade helt enkelt inte tillräckligt med kunskap inom branschen. En gång köpte han hela containrar med syrsor i USA för företaget, bara för att inse att syrsorna skulle hinna dö innan de kom tillbaka till Sverige. Men nu är han på gång igen med det snabbt växande klädesföretaget NA-KD.

nbsp;

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-11-20 09:43
Trenden om fler bokade tentamensplatser vid Uppsala universitet håller i sig, med omkring 7000 fler tentamensplatser…
2024-11-19 15:45
Studenttidningen Götheborske Spionen, som bevakat och beskrivit studenternas situation vid Göteborg Universitet i nu 88…
2024-11-08 09:51
Den 19 september presenterade regeringen och Sverigedemokraterna sin budgetproposition för 2025. Mindre pengar till…