Poetry slam är känslosamt
Uppsalas mästare i poetry slam, Madeleine Bergman, som till vardags läser kandidatprogrammet i medie-och kommunikationsvetenskap samt frilansar för Ergo.
Grattis Vad är egentligen poetry slam?
– Det är talad poesi på scen, estradpoesi. På det sättet framfördes poesi från allra första början, innan skriftspråket fanns. Poetry slam kännetecknas av mycket patos, det är känslosamt. Det finns olika varianter, ibland påminner det mycket om rap.
nbsp;
Hur kom det sig att du började med poetry slam?
– Jag har alltid tyckt om att stå på scen. I skolan gillade jag att hålla tal. Det var när jag läste retorik som jag skrev ett tal i poetry slam-form och folk tyckte att jag borde tävla. Jag var med i min första tävling i januari i år.
nbsp;
Hur bedöms de tävlande egentligen?
– Något som är speciellt med poetry slam är att publiken är domare. De poängsätter hela framträdandet – dikten i sig, framförandet med mera – efter en skala från ett till tio. Precis som i simning räknar man bort de högsta och lägsta siffrorna. Det är ifall ens mamma eller någon som hatar en skulle sitta i publiken.
nbsp;
Vad finns det för regler?
– Texten man läser ska vara egenskriven och uppläsningen ska ta högst tre minuter, blir det längre får man minuspoäng.
nbsp;
Varför tror du att just du vann?
– Jag trodde faktiskt inte på att jag skulle vinna, men höll tummarna för att komma bland de fyra bästa och få tävla i SM i Malmö. Jag läste en dikt om min farmor som har Alzheimers och en om självkänsla och skönhetsideal. Båda de texterna var väldigt känslosamma och personliga, det är ofta en fördel i tävlingar.
nbsp;
Kommer du att fortsätta med poetry slam?
– Absolut. Jag ska ju tävla i SM i Malmö i maj 2019, det kommer att bli jättespeciellt. Sedan har jag pratat med några nationer som är sugna på att ordna poetry slam. nbsp; Det bästa med poetry slam är känslan på scen, att stå där ensam och för ett ögonblick få allas uppmärksamhet. Man når ut till publiken på ett väldigt fint sätt.