Annons
Kommer Hercule Poirot (eller kanske rättare sagt en amerikansk kollega till Agatha Christies romanfigur) att lösa alla brott mot CSN?
Foto: Ergos arkiv/Creative commons

Privatdetektiv spårar CSN-smitare


Låntagare med stora skulder som ”flytt” till USA får allt svårare att komma undan. CSN har nämligen anlitat en privatdetektiv som följer amerikanska regelverk.

nbsp;Sedan i juni 2018 har en svensktalande, New York- baserad privatdetektiv hjälpt CSN att spåra upp svårfunna låntagare med höga skulder som förfallit. Det rör sig om 85 personer som är skyldiga mellan 500 000 och en miljon kronor och är bosatta i hela USA. Under hösten har privatdetektiven, som i och med det amerikanska regelverket för privatdetektiver kunnat använda andra källor än CSN, hittat kontaktuppgifter till 95 procent av de aktuella låntagarna.

- Det här skapar bättre möjligheter att få in betalningar från de här personerna. En av låntagarna betalade efter en kontakt från oss sina förfallna årsbelopp på över 150 000 kronor, säger Magnus Berndtsson, avdelningschef på CSN i ett pressmeddelande.

De senaste åren har CSN ökat sina insatser i USA. För två år sedan vann myndigheten en prejudicerande dom i San Diego och därefter har 45 låntagare kommit överens om betalningsplaner fastställda av amerikanska domstolar. CSN har för närvarande ett hundratal pågående rättsfall i USA. 2 500 personer som bor i USA betalar inte av sina lån till CSN enligt avtal. Sammantaget är dessa skyldiga CSN över en miljard kronor.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…