Ny väg till högskolan på g
Regeringen har gett Universitets-och högskolerådet (UHR) i uppdrag att förbereda utvecklingen av ett nationellt behörighetsprov för högre studier. Provet skulle innebära en väg in på högskolan för de som saknar gymnasial utbildning. Godkänt behörighetsprov kommer att ge grundläggande behörighet. För utbildningar som kräver särskild behörighet kommer många sökande fortfarande att behöva kompletterande studier.
– Det nationella behörighetsprovet kommer att påverka antagningen till högskolan och det kan leda till positiva effekter för enskilda som vill vidare i sin utveckling och som inte har grundläggande behörighet, säger UHR:s generaldirektör Karin Röding i ett pressmeddelande.
Att ta fram ett prov som mäter behörighet uttryckt i kompetenser är nytt och komplext och enligt UHR är det en utmaning att utforma det så att det mäter det som det är avsett att mäta. Utvecklingskostnaderna beräknas bli upp till 65 miljoner kronor och driftskostnaderna 30 miljoner kronor per år. UHR räknar med att det första nationella behörighetsprovet i full skala ska genomföras våren 2025.