Annons
Annons
Reccar vid universitetshuset. Ett nytt behörighetsprov ska ge nya möjligheter att söka högre studier.
Foto: Sara Klasson

Ny väg till högskolan på g


Snart kan även den som inte har fullständig gymnasieutbildning kunna söka högre studier utan komplettering. Ett nytt nationellt prov som mäter grundläggande behörighet är på väg att utvecklas.

Regeringen har gett Universitets-och högskolerådet (UHR) i uppdrag att förbereda utvecklingen av ett nationellt behörighetsprov för högre studier. Provet skulle innebära en väg in på högskolan för de som saknar gymnasial utbildning. Godkänt behörighetsprov kommer att ge grundläggande behörighet. För utbildningar som kräver särskild behörighet kommer många sökande fortfarande att behöva kompletterande studier.

– Det nationella behörighetsprovet kommer att påverka antagningen till högskolan och det kan leda till positiva effekter för enskilda som vill vidare i sin utveckling och som inte har grundläggande behörighet, säger UHR:s generaldirektör Karin Röding i ett pressmeddelande.

Att ta fram ett prov som mäter behörighet uttryckt i kompetenser är nytt och komplext och enligt UHR är det en utmaning att utforma det så att det mäter det som det är avsett att mäta. Utvecklingskostnaderna beräknas bli upp till 65 miljoner kronor och driftskostnaderna 30 miljoner kronor per år. UHR räknar med att det första nationella behörighetsprovet i full skala ska genomföras våren 2025.


Annons

Annons

Läs mer

2020-08-10 15:59
Verklighet blandas med fiktion när Uppsala stadsteater sätter upp en pjäs baserad på kidnappningen av en Uppsalastudent…
2020-08-06 13:30
Trots att kraven på distansundervisning lyftes i juni kommer långt ifrån alla utbildningar vid Uppsala universitet…
2020-08-06 10:57
Rekordmånga nya studenter har antagits till Uppsala universitet i höst vilket öppnar upp för frågan: kommer det över…