Annons
Annons
Amanda Tedenljung kommer att engagera sig i Progressiva listan eftersom Fi-studenter tar en paus.
Foto: Sigrid Asker

Fi-studenter tar paus


Generationsskifte och interna konflikter i Uppsala studentkår har lett till att Fi-studenter valt att inte ställa upp i årets kårval. Ledamoten Amanda Tedenljung kommer istället att lägga sitt engagemang i nya kårpartiet Progressiva listan.

I tisdags rapporterade Ergo att ett nytt parti kommer att vara valbart vid kommande val till Uppsala studentkårs fullmäktige, Progressiva listan. Vilka övriga partier som ställer upp får vi veta nästa vecka, men redan nu står klart att Fi-studenter Uppsala har valt att ta en paus.

– Vi har inte tillräckligt med internt engagemang. Ett generationsskifte pågår eftersom många av de som varit aktiva på senare år blir färdiga med sina studier och går ut i arbetslivet. En del är redan nu kommunpolitiker. Dessutom har det varit konflikter nbsp; i kåren, samtidigt som arbetet är utmattande i sig, säger Amanda Tedenljung, fullmäktigeledamot för Fi-studenter.

Fi-studenter Uppsala kommer dock att finnas kvar som lokalförening, så det kommer fortfarande finnas möjlighet att engagera sig. Amanda Tedenljung tror att de åter kommer att ställa upp i kåravlet som parti efter pausen.

– Jag är övertygad om att vi har en stor väljarbas.

Själv kommer Amanda Tedenljung att engagera sig i Progressiva listan, som har väckt stort intresse bland annat hos Fi-studenter. Initiativet kommer från kåraktiva i olika partier.

– Vi kände tidigt att det skulle behövas en paus, men det behövs en stark röst för dem vi representerar. Många i Fi-studenter har visat intresse, säger Amanda Tedenljung.

Progressiva listan har ju bildats av personer med olika tidigare partihemvister. Kommer det att innebära kompromisser om intressen?

– Det tror jag inte. Eftersom det är ett helt nytt parti finns det stort utrymme för olika frågor ur vänsterperspektiv. Vi är inte relaterade till någon moderorganisation. Vår tanke är fokus på studentfrågor, att det ska bli lättare att bli och vara student vid Uppsala universitet. Det ska bli kul att se vad medlemmarna vill driva, säger Amanda Tedenljung.


Annons

Annons

Läs mer

2021-05-12 18:18
Grönt ljus för att etablera stödmedlemskap och en ny och fräsch värdegrund – det var propositionerna som röstades igenom…
2021-05-12 11:00
Huset på Banérgatan i Kåbo med dryga trettiotalet lägenheter ska säljas. Anledningen enligt VD Lisa Jacobsson är att…
2021-05-10 15:47
Nu börjar sommarlovet närma sig och med det även sommarjobbet. Ergo gav sig ut i den efterlängtade vårluften för att…