Annons
Annons

Flogsta inväntar solenergi


Solcellerna som ska generera hållbar energi till höghusen på Sernanders väg är beställda och förväntas vara färdigmonterade i slutet av sommaren. Projektet kommer att bli hyresvärdens största solcellsanläggning.

Nu står det klart att solcellsprojektet i Flogsta höghus som Heimstaden sökte bygglov för våren 2018 kommer att bli verklighet.

– Projektet är igång nu. Solpanelerna har beställts och vecka 18 räknar vi med att börja montera dem. Allt beräknas vara helt klart i augusti, säger Katarina Skalare, hållbarhetschef på Heimstaden.

Solstaden Flogsta, som Heimstadens och Vattenfalls gemensamma projekt kallas, kommer att bli Heimstadens största solcellsanläggning. Panelerna kommer att ha en totalyta på 1 900 kvadratmeter och solcellerna kommer att producera cirka 240 000 kilowattimmar per år, vilket motsvarar 5-10 procent av områdets elanvändning.

– Vi kommer att gå ut med information till hyresgästerna om arbetet. Vi kommer att behöva sätta upp skydd för materialet under monteringen, men de boende kommer inte att påverkas, inga delar av området stängs av, säger Katarina Skalare.

Hus 1-10 kommer att få solceller på taken och hus 8, 9 och 10 får även solceller på fasaden.

– Det blir vita paneler som smälter in i fasaden, säger Katarina Skalare.


Annons

Annons

Läs mer

2024-07-11 13:34
Torsdag den 11 juli kom antagningsbeskedet för de som sökt kurser och utbildningar till höstterminen 2024. Vid Uppsala…
2024-07-08 12:09
AI-användning i studentarbeten har diskuterats hett de senaste åren. Nu lanseras nya AI-verktyg som påstår sig kunna…
2024-07-01 11:17
Enligt den senaste undersökningen från Eurostudent så upplever en tredjedel av studenter vid svenska lärosäten psykisk…