”Hyrorna är redan höga”
Som Ergo rapporterade i tisdags kommer tomtavgälden i studentbostadsområdet inte att höjas till den nivå som markägaren Uppsala Akademiförvaltning ursprungligen begärde. Det innebär att hyrorna inte chockhöjs, utan ökas stegvis under tio års tid. Kent Berg, vd för Uppsala Akademiförvaltning är nöjd med överenskommelsen.
– Bara man sätter sig ned vid samma bord och diskuterar kommer man överens. Tidigare har argumentationen skett via media vilket inte är det bästa sättet, säger han.
Även Rolf Kroon, nationernas förhandlare, uttrycker lättnad över uppgörelsen.
– I början utgick Akademiförvaltningen från felaktiga förutsättningar. De tog inte hänsyn till att det rörde sig om studentboende. Jag tycker att de i slutändan ställde upp på ett bra sätt.
Rolf Kroon är också tacksam över att universitetet uppmanade parterna att vara konstruktiva under förhandlingarna.
– Jag tror att vi fick hjälp av universitetet, säger han.
Den första hyreshöjningen kommer att ske 2020. 2030 ska markavgälden ha uppnått 1,5 miljoner kronor per år.
– Vi hade förstås gärna sett en mindre höjning, men jag tycker att vi hittade en nivå som är rimlig. Nu får vi hoppas att det blir en bra förhandling även om tio år, men den tänker inte jag hålla i, säger Rolf Kroon.
På en av Observatoriets innergårdar låser civilingenjörsstudenten Andreas Eckerblad sin cykel. Han säger att han inte har oroat sig så mycket över hyreshöjningar, men är glad att inte riskera behöva betala 11 000 kronor mer per år, vilket var ett tidigare bud.
– Skönt att det inte blir så, säger Andreas Eckerblad.
Psykologstudenten Elin Falk som bor i grannhuset håller med om att resultatet av förhandlingarna är en lättnad, men är ändå skeptisk till den successiva hyreshöjningen.
– Jag tycker det är lite fult. Det är dåligt anpassat för studenter. Hyrorna är redan höga, jag betalar mer än 4 000 i månaden för 27 kvadrat, säger hon.