Alva Cedergren, S-studenter, Michelle Grönlund, Allians för kåren och Johannes Bäck, Uppsala universitets studenter, representerar de tre partierna som ställer upp i årets kårval. Här syns de på kårhusets tak.
Foto: Anneli Modin

Kårval 2019


Snart är det dags att bestämma vad du ska rösta på i Uppsala studentkårs kårval. Ergo har frågat ut partirepresentanterna för att du ska veta vem som matchar dig bäst. Men först ger vi dig en liten inblick i vad kårvalet egentligen handlar om.

Vad gör kåren?
Kårens jobb att ta tillvara på dina intressen och rättigheter som student. De hjälper dig om du blir orättvist behandlad av din uppsatshandledare, erbjuder dig stöd och råd i din kontakt med universitetet och representerar studenternas röst i universitetets beredande och beslutande organ, till exempel. Dessutom erbjuder kåren flera tjänster, så kallad studentservice.

Vad är kårvalet?

I Uppsala studentkår arrangeras val varje år. I valet röstar medlemmarna på det kårparti och, om de så vill, den kandidat som de vill ska representera dem i kårfullmäktige. Kårfullmäktige är kårens högst beslutande organ – de fattar beslut om kårens alla angelägenheter. Det är de som bland annat väljer studentrepresentanter till universitetets olika organ. Kårfullmäktige väljer också vilka som ska ingå i kårstyrelsen, det organ som verkställer kårfullmäktiges beslut.

Vilka är kårpartierna?

Endasr tre partier ställer upp i kårvalet i år: Allians för kåren (AFK), S-studenter och Uppsala universitets studenter (UUS) . Dessa partier har olika åsikter om hur kåren ska styras, vad kåren ska lägga fokus på, hur kårens budget ska fördelas, och så vidare. Exakt var de olika partierna står får du veta i intervjuerna med partirepresentanterna som börjar på nästa sida.

Får jag rösta?
Om du är medlem i Uppsala studentkår och betalade din kåravgift senast sista mars, så ja, det får du Är du osäker på om du är medlem? Kolla på ditt kår- och nationskort – om det står ”Uppsala studentkår” uppe i det högra hörnet så är du medlem.

När kan jag rösta?
Från 7 till och med 21 april.

Hur röstar jag?

Gå in på www.karvalet.nu och logga in med ditt personnummer och kårvalskoden som finns på ditt kår- och nationskort. Följ därefter instruktionerna.

Inget parti tycks vara för mig, kan jag rösta blankt?
Ja, du kan fylla i ”Blank röst” på röstningssidan. I alla röstningssammanhang är det alltid bra att vädra ditt missnöje mot att det inte finns något alternativ som passar dig. Vill du göra något åt det har du dessutom möjlighet att registrera ett eget kårparti till nästa års val.

Spelar det verkligen någon roll om jag röstar?

Ja, faktiskt. Det är så få av de röstberättigade som röstar i kårvalet (valdeltagandet brukar ligga på runt 11 procent) att några få ynka röster kan vara helt avgörande för valresultatet. Plus att om du röstar ger det dig mer trovärdighet nästa gång du vill gnälla på att kåren gör något fel.


Annons

Annons

Närvarotoppen

Kan man lita på att de representanter man röstar fram tar sitt ansvar och närvarar vid kårfullmäktigemötena för att göra sina röster hörda? nbsp; På topplistan till höger kan du se hur hög närvaro partierna har haft under verksamhetsårets fullmäktigemöten. VSF och Fi- ställer ju inte upp i årets val, men sitter med i fullmäktige under innevarande år.

1. AFK: 87 procent
2. S-studenter: 80 procent
3. UUS: 67 procent
4. VSF: 60 procent
5. Fi: 40 procent

Fotnot: Siffrorna är baserade på den totala sammanlagda närvaron vid verksamhetsårets fem mötestillfällen 2018.

Årets viktigaste fråga:

Vad skulle stå i ert partis Tinder-profil?

AFK: ”Det kår bra nu ”

S-studenter: Gärna hemmamatch, men först en rejäl bostadsgaranti.

UUS: ”Swipa varken höger eller vänster - swipa UUS istället ”

Vilket parti matchar dig bäst?

Här hittar du svaren på kortfrågorna.

Läs mer

2024-12-17 10:20
Den första februari 2025 tillträder Hans Adolfsson som ny rektor vid Stockholms universitet. Som efterträdare av hans…
2024-12-16 13:03
Vissa utbildningar är mer populära än andra på Tinder. Det meddelar företaget själva i ett pressmeddelande i samband med…
2024-12-10 09:53
En ny rapport från fackförbundet Sveriges Universitetslärare och Forskare (SULF) visar att svenska lärosäten har…