Lärosäten uppmanas förebygga tystnadskultur
Inget svenskt lärosäte har funnit några heltäckande lösningar för hantering av sexuella trakasserier. Det visar den undersökning som Universitets-och högskolerådet (UHR) har genomfört på uppdrag av regeringen.
– Att informera och utbilda är viktigt men räcker inte för att stoppa sexuella trakasserier. Lärosätena måste arbeta mer förebyggande: Analysera den egna organisationen, ta stöd från forskningen och sedan vidta åtgärder för att komma till rätta med problemen, säger UHR:s generaldirektör Karin Röding i ett pressmeddelande.
Doktorander bedöms vara en extra utsatt grupp som behöver uppmärksammas särskilt. Många vågar inte anmäla trakasserier av rädsla för repressalier. Undersökningen visar att kvinnor som inte får stöd från ledningen i samband med en anmälan i stor utsträckning lämnar arbetsplatsen.
– Effekten blir att nästa kvinna som utsätts för trakasserier drar sig för att göra en anmälan. Tilltron till ledningen minskar när den inte tar itu med problemen. Det skapar en tystnadskultur, säger Karin Röding.
– Få lärosäten lyfter fram att de aktivt försöker motverka repressalier mot dem som anmäler. Det finns heller inte så många vetenskapliga utvärderingar som beskriver lämpliga rutiner för att förhindra repressalier, säger utredaren Aleksandra Sjöstrand i samma pressmeddelande.