Annons
proppen 2020
18 september lämnade regeringen in budgetpropositionen för 2020.
Foto: Foto: Finansdepartementet/Regeringskansliet

Mer resurser till att stävja fusk


Utökade medel till distansutbildningar och krafttag mot fusk på högskoleprovet är två av de satsningar regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2020.

Regeringen lämnade 18 september in budgetpropositionen för 2020 till riksdagen. Inom utgiftsområde 16 – utbildning och universitetsforskning – har man föreslagit satsningar på bland annat distansutbildningar och en utveckling av arbetet mot fusk på högskoleprovet.
Utökade distansutbildningar menar man är en viktig pusselbit för att ge människor tillgång till utbildning och för att hela landet ska kunna leva och utvecklas. Därför föreslår man att 7 miljoner kronor ska öronmärkas för ändamålet och fördelas till landets lärosäten under nästa år.
Fusk på högskoleprovet har hamnat allt mer på tapeten, inte minst på grund av uppdagandet av ligor som sålt möjligheten att fuska sig till bättre resultat på provet. Universitets- och högskolerådet, UHR, har de senaste åren intensifierat arbetet med att stävja fusk och till följd av det räcker inte längre de anslag de får via anmälningsavgifter. Regeringen vill därför tillföra 15 miljoner kronor årligen de kommande tre åren för att utveckla UHRs satsningar mot fusket.

I propositionen framgår även att man kommer fortsätta satsa på det så kallade kunskapslyftet som påbörjades förra mandatperioden. Kunskapslyftet innebär i grova drag att man utökar antalet permanenta utbildningsplatser inom utbildningar för vuxna och även förbättrar förutsättningarna för högre kvalitet på dessa. I synnerhet vill regeringen prioritera samhällsviktiga utbildningar som exempelvis förskollärar- och lärarutbildningar, ingenjörsutbildningar och vårdutbildningar. Sedan utbyggnaden av kunskapslyftet infördes kommer ungefär 2 miljarder ha tillförts till högskolan fram till 2021, resurser motsvarande 25 000 utbildningsplatser.

Viss skepsis har uttryckts kring budgetpropositionen avseende utgiftsområde 16. Bland annat Sveriges förenade studentkårer, SFS, menar att alltför få reformer berör studenter och högskolan.
“Regeringen väljer fortsatt att omfördela utbildningsanslag till fler platser på såväl campus som på distans utan att höja anslagen. I praktiken innebär detta en urholkning”, skriver SFS vice ordförande Simon Edström i ett blogginlägg på sfs.se.

Riksdagen fattar vanligtvis beslut om förslagen i budgetpropositionen i december.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…
2024-04-05 11:23
Stämningen är god när Ergo kommer till Gunnar Johansson-salen på Blåsenhus. Anton Sánchez Sulejmani, sittande…