Annons
Annons
Lunds uni
Den våldtäktsdömde studenten är fortfarande inskriven på läkarprogrammet men kommer inte få göra praktik hos Region Skåne.
Foto: Foto: Ida Nordenhem

Diskussion om våldtäktsdömd student


Läkarstudenten som dömdes för våldtäkt på en kurskamrat är i dags läget fortfarande inskriven på sitt program. Dock har Region Skåne sagt nej till att låta honom göra praktik.

Högskolans avskiljandenämnd (HAN) gav avslag på Lunds universitets begäran om att avskilja den student som i somras dömdes till två års fängelse för att ha våldtagit en annan kurskamrat på läkarprogrammet, eftersom domen har överklagats till hovrätten. Torbjörn von Schantz, rektor för Lunds universitet, säger till Lundagård att det pågår diskussion om att överklaga HAN:s beslut.

Region Skåne har meddelat att man inte kommer att ta emot studenten för praktik. Utan de kliniska momenten i utbildningen går det inte att få ut en läkarexamen. Universitetet har däremot behövt erbjuda honom en individuell studieplan. Maria Björkqvist, utbildningsansvarig på medicinska fakulteten vid Lunds universitet, säger att fakulteten står fast vid att studenten bör avskiljas.

– Vi känner att vi bär ett särskilt ansvar. Det rör sig om läkarutbildningen som omfattar patientkontakt och vi har ett ansvar för att patienter ska känna fullt förtroende för sjukvårdspersonalen som de möter, säger hon till Lundagård.

Både Maria Björkqvist och Torbjörn von Schantz anser att lagstiftningen kring avskiljande bör ses över, i synnerhet när det som i detta fall rör sig om en legitimationsgrundande utbildning.

– Det behövs andra regler som beaktar förutsättningar så som oro, fara och tilltro till en yrkesgrupp som är specifika till särskilda yrkesutbildningar, liknande läkarutbildningen, säger Torbjörn von Schantz till Lundagård.


Annons

Annons

Läs mer

2020-10-22 14:48
När Ångström byggs ut är det viktigt att skapa rum för alla. Ingenjörsnätverket SIV tycker att man bör uppkalla de nya…
2020-10-21 18:30
Det ser ut att bli dekanen Coco Norén som kommer kommer styra M/S Uppsala universitet tillsammans med tillträdande…
2020-10-21 13:41
Professor och dekan Coco Norén fick en klar majoritet av rösterna i universitetskollegiet och allt talar nu för att det…